Suroviny
- hovězí líčka 2
- hovězí vývar 700 ml
- červené víno 1-2 dcl
- batáty 1,5 kg
- mrkev 7
- petržel 5
- celer 1/2 bulvy
- cibule 5
- česnek 5 stroužků
- bylinky (tymián, rozmarýn, jalovec, oregano )
- šedá mořská sůl
- grass fed máslo 100 g
- smetana ke šlehání 250 ml
Postup
- Naporcujeme hovězí líčka a vložíme do pekáče. Zalijeme vývarem a červeným vínem společně s bylinkami, solí a pepřem. Dáme péct do trouby na 140 °C. Mezitím nakrájíme cibuli, mrkev, celer, petržel a oloupeme česnek.
- Pekáč vyndáme a přidáme zeleninu. Celkově pečeme 6–7 hodin, jednou za čas vyndáme, promícháme a kontrolujeme stav masa.
- Oloupeme batáty, nakrájíme a vložíme do hrnce s vařící vodou. Vaříme doměkka. Necháme lehce vychladnout, vložíme do mixéru, zalijeme smetanou, přidáme sůl, máslo, případně bylinky. Dochutíme dle potřeby.
Autor receptu: František Knobloch