Bezé
- vaječné bílky 4
- cukr krystal 160 g
- moučkový cukr 100 g
- Mandlové lupínky 100 g
Náplň
- kompotované broskve (nebo čerstvé) 500 g
- šlehačka 2 kelímky
- ztužovač šlehačky 2 balíčky
- vanilkový cukr 2 balíčky
Postup
Těsto
- Máslo utřeme do pěny. Postupně přidáváme žloutky, cukr a vodu. Prášek do pečiva smícháme s moukou a prosejeme. Po lžících přimícháme do těsta.
- Dvě dna z dortových forem (průměr 28 cm) potřeme tukem, vysypeme hrubou moukou a potřeme polovinou těsta.
- V předehřáté troubě pečeme při 175 °C asi 15 minut dozlatova. Potom uvolníme formy a necháme na dortové mřížce zchladnout.
Bezé
- Bílky ušleháme do tuha a pak pozvolna přidáváme krystalový cukr. Krém ještě chvíli šleháme, dokud nezhoustne.
- Nakonec opatrně vmícháme moučkový cukr tak, aby sníh nezřídl. Sněhovou hmotu naneseme na oba důkladně vychladlé korpusy a posypeme mandlovými lupínky.
- Oba korpusy opět položíme na dno dortových forem a znovu při 175 °C asi 15 minut pečeme, než začne povrch bezé zlátnout.
Náplň
- Broskve necháme okapat a rozdělíme na osminky. Jeden korpus dáme na dortový podnos a poklademe ho osminkami broskví.
- Smetanu ušleháme do tuha se ztužovačem a vanilkovým cukrem a potřeme jí broskve. Druhý korpus rozkrájíme na dvanáct dortových dílů a poklademe je na šlehačku.
Autor receptu: Eva Kubalová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!