Suroviny
- vejce 2
- polohrubá mouka 100 g
- cukr krupice 100 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 PL
- horká voda 2 PL
- tvaroh 2
- šlehačka 2
- jablka 4
- vanilkový cukr 4
- skořicový cukr 3
- hřebíček 5
- badyán 1
- dortové želé
- jahodová marmeláda
Postup
- Dva žloutky začneme šlehat společně se lžícemi teplé vody a půlkou cukru, dva bílky vyšleháme s cukrem do pěny. Ke žloutkům přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pokud je to husté, přidáme lžíci bílku. Vše to opatrně smícháme a nalijeme do předem vymazané dortové formy.
- Pečeme 20 minut na 160 °C, dokud korpus není hotový a zlátne – špejlí zjistíme, zda je hotový. Na vychladlý korpus nožem dáme vrstvu jahodové domácí marmelády a celý korpus potřeme. Dvě šlehačky vyšleháme se sáčkem vanilkového cukru a dva tvarohy ušleháme opět s vanilkovým cukrem, šlehačku a tvaroh smícháme.
- Vše nalijeme na vychladlý korpus. Oloupeme a nastrouháme jablka, uvaříme je v litru vody společně se skořicovým cukrem, badyánem a hřebíčkem, dokud jablka hezky nezměknou. Hrnec necháme vychladit, pak přidáme dortové želé, znovu přivedeme téměř do varu a horké naléváme na šlehačku na dortu, ihned dáme ztuhnout do ledničky. Zdobíme případně další šlehačkou.
Autor receptu: Dana Makrlíková