Bageta
- hladká mouka 1 kg
- sůl 40 g
- droždí 20 g
- voda 600 ml
- olivový olej
- extra panenský olej
Rajčatová náplň
- rajče 4
- bazalka 1 svazek
- česnek 3 stroužky
- olivový olej
- sůl
- pepř
Avokádová náplň
- avokádo 2 zralá
- pomazánkové máslo 2 PL
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup
Bageta
- Mouku nasypeme na vál, k jedné straně rozdrobíme droždí, k druhé nasypeme sůl, přilijeme trochu vody, pár kapek oleje a začněme hníst; podle potřeby přiléváme vodu. Těsto zpracováváme hodinu, aby byly bagety krásně nadýchané.
- Pokud máme robota s hnětacím hákem, usnadněme si práci; těsto mícháme při nižší rychlosti 5 minut, pak zvýšíme rychlost a ještě 10 minut hněteme.
- Hotové těsto dáme do olejem vymazané mísy, potřeme ho olejem i svrchu a necháme 25 minut kynout.
- Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a posypeme moukou. Prsty ho roztáhněme do tvaru čtverce. Pomocí stěrky těsto rozdělíme na pět pruhů. Rozpůlíme je a promačkáváním prsty je natáhněme na 30 cm.
- Ciabatty dáme na plech a necháme 10 minut odpočinout. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 ºC asi 20 minut dozlatova.
Rajčatová náplň
- Nakrájíme si rajčata na malé kousky a dáme do misky.
- Přidáme k nim česnek, natrhanou čerstvou bazalku a olivový olej.
Náplň avokádová
- Avokáda si dáme do misky a rozmačkáme vidličkou.
- Poté k tomu přidáme pomazánkové máslo, sůl a pepř.
Autor receptu: Kristýna Škodová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!