Suroviny
- rostlinný tuk 250 g
- cukr 2 hrnky
- kakao 3 PL
- vejce 3
- polohrubá mouka 2 hrnky cca 500 g
- kypřicí prášek do pečiva 1
- strouhaný kokos
- šlehačka
Postup
- Jeden hrnek nebo sklenka odpovídá cca 200–300 ml – důležité je zachovat poměr.
- V hrnci rozpustíme skoro celou kostku rostlinného tuku (část si necháme na vymazání plechu), 2 hrnky cukru, 0,5–1 hrnek vody a 3 lžíce kakaa. Když je hmota rozpuštěná, cca 20–25 % jí odebereme stranou, zbytek necháme vychladnout.
- Přidáme do něj 3 vejce a 2 hrnky polohrubé mouky, do které jsme vmíchali prášek do pečiva. Hmotu vlijeme do vymazaného a strouhaným kokosem vysypaného plechu a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 10–20 minut (po 10. minutě pravidelně pomocí párátka nebo špejle kontrolujeme, zda je buchta již upečená – nezůstává těsto na špejli). Po upečení plech vyndáme a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí zalijeme zbytkem hmoty, kterou jsme si dali stranou, jako polevou a zasypeme kokosem. Podáváme se šlehačkou. K buchtě servírujeme kvalitní čaj nebo kávu.
Autor receptu: Zdeněk Novotný
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!