Suroviny
- zeleninový vývar 500 ml
- cibule 1
- pórek 1
- mražený hrášek 500 g
- kravské mléko 200 ml
- smetana 200 ml
- máslo
- olivový olej
- pepř černý mletý
- sůl
Postup
- Nejprve orestujeme na másle cibuli a bílou část pórku. Přidáme hrášek, promícháme, osolíme, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem a vše přivedeme k varu. Jakmile je hrášek měkký, sundáme polévku ze žáru a přidáme do ní mléko i smetanu a vše společně rozmixujeme v mixéru. Přes jemný cedník polévku přecedíme zpět do rendlíku a ještě pár minut provaříme. Dle chuti dosolíme.
- Bagetu nakrájíme na tenké plátky, zakapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do trouby a necháme ji dozlatova opéct. Polévku podáváme s opečenou bagetkou.
Autor receptu: Filip Kubelák