Suroviny
- cibule 1
- olivový olej
- mražený hrášek 600 g
- zeleninový vývar
- smetana na vaření 200 ml
- česnek 2 stroužky
- slanina
- hrášek (na ozdobu)
- sůl
- pepř
Postup
Zeleninový vývar
- Zeleninu dáme na plech, zakápneme olivovým olejem a dáme do předehřáté trouby na 200 °C na 1 hodinu. Do hrnce dáme olivový olej a necháme na něm osmahnout cibuli rozkrojenou na polovinu.
- Až chytne barvu, přihodíme opečenou zeleninu, přihodíme petržel, zalejeme horkou vodou a necháme hodinu pozvolna vařit. Nakonec vyndáme zeleninu a vývar scedíme do skleněné lahve.
Polévka
- Nakrájíme cibuli nadrobno, osmahneme na olivovém oleji, přidáme jarní cibulku a hrášek, zalijeme vývarem, přidáme pepř a vaříme doměkka. Až je hrášek měkký, přidáme prolisovaný česnek dle chuti, rozmixujeme, přivedeme k varu a dosolíme
- Přidáme smetanu na vaření a 2 minuty převaříme. Ozdobíme slaninou udělanou na pánvi a ozdobíme dle libosti.
Autor receptu: Nenad Pleš