Suroviny
- cibule 1
 - olivový olej
 - mražený hrášek 600 g
 - zeleninový vývar
 - smetana na vaření 200 ml
 - česnek 2 stroužky
 - slanina
 - hrášek (na ozdobu)
 - sůl
 - pepř
 
Postup
Zeleninový vývar
- Zeleninu dáme na plech, zakápneme olivovým olejem a dáme do předehřáté trouby na 200 °C na 1 hodinu. Do hrnce dáme olivový olej a necháme na něm osmahnout cibuli rozkrojenou na polovinu.
 - Až chytne barvu, přihodíme opečenou zeleninu, přihodíme petržel, zalejeme horkou vodou a necháme hodinu pozvolna vařit. Nakonec vyndáme zeleninu a vývar scedíme do skleněné lahve.
 
Polévka
- Nakrájíme cibuli nadrobno, osmahneme na olivovém oleji, přidáme jarní cibulku a hrášek, zalijeme vývarem, přidáme pepř a vaříme doměkka. Až je hrášek měkký, přidáme prolisovaný česnek dle chuti, rozmixujeme, přivedeme k varu a dosolíme
 - Přidáme smetanu na vaření a 2 minuty převaříme. Ozdobíme slaninou udělanou na pánvi a ozdobíme dle libosti.
 
Autor receptu: Nenad Pleš