Suroviny
- mražený hrášek balíček
- cibule 1
- smetana
- růžový pepř
- máslo
- rohlíky
- olej
- sůl
- pepř
Postup
- Středně velkou cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu rozpustíme máslo s trochou rostlinného oleje, vsypeme cibuli a za stálého míchání necháme lehce zesklovatět. Vsypeme hrášek a promícháme, zalijeme vodou asi 2–3 cm nad úroveň hrášku, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- Uvedeme do varu, stáhneme teplotu a necháme cca 20 minut mírně probublávat. Odstavíme z plotny a směs rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu, zamícháme, vrátíme na sporák a znovu lehce povaříme (cca 30 sekund). Odstavíme a necháme stát, před podáváním ohřejeme, rozdělíme do talířů, těsně před podáváním posypeme růžovým pepřem.
- Podáváme s krutony: Rohlíky nakrájíme na kostičky cca 1 cm. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájené rohlíky a rychle promícháme s olejem, trochu stáhneme teplotu a za stálého míchání opečeme dozlatova. Přesypeme do misky, posolíme špetkou soli a ještě jednou promícháme.
Autor receptu: Jacob Strasser