Suroviny
- hovězí žebro 2 kg
- mrkev (oloupaná) 200 g
- řapíkatý celer 100 g
- petržel (oloupaná) 100 g
- bílá část pórku 100 g
- rostlinný olej 4 PL
- bílá cibule 1 oloupaná
- česnek 3 stroužky
- rajče 1
- hladkolistá petržel větší stonek
- tymián 2 snítky
- nové koření 2 kuličky
- bobkový list 2
- černý pepř 8 kuliček
- sůl 1 ML
Postup
- Maso a zeleninu opláchneme. Na 4 l studené vody dáme 2 kg masa a zeleninu vařit tak, aby maso a kosti byly ponořené, a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
- Jakmile se pěna přestane dělat, přidáme zarovnanou lžičku soli, tymián, nové koření, kuličky pepře a bobkový list. Vaříme nezakryté na nejmenším možném ohni 4 hodiny. Poté přidáme zbývající suroviny a vaříme 1 hodinu.
- Vývar přecedíme přes jemné síto. Vývar svaříme na středním ohni na množství asi 3 litrů a co nejrychleji vychladíme v ledové lázni. Z povrchu sebereme tuk, který vyhodíme. Vývar uschováme v lednici.
Autor receptu: Filip Podmol
Přehrajte si exkluzivně první díl nové rozpálené show Česko na grilu na prima+