Suroviny
- hovězí zadní 1 kg
- rostlinný olej 3 PL
- slanina 100 g
- mrkev 1
- řapíkatý celer 1
- celer 100 g
- cibule 1
- česnek 1 stroužek
- rajský protlak 1 PL
- červené víno 1 láhev
- vývar 500 ml
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- bobkový list 2
- máslo 60-100 g
- sůl
- pepř
Na dokončení
- slanina 100 g
- mrkev 1
- řapíkatý celer 1
- žampiony 100 g
Postup
- Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na oleji. Vyjmeme z hrnce a dáme stranou. Do hrnce vsypeme slaninu a orestujeme ji. Přidáme mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujeme, vmícháme rajčatový protlak a ještě chvíli opékáme. Přilijeme víno a necháme svařit na polovinu.
- Vlijeme vývar, vložíme zpět do hrnce maso a přidáme bylinky a bobkový list. Hrnec přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujeme. Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce. Omáčku přecedíme (zeleninu již nepoužijeme) a vmícháme do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne.
- Vrátíme do ní zpět maso. Slaninu orestujeme na lžíci másla, přidáme mrkev a celer a na konec i žampiony. Opékáme. Hotové maso podáváme se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami.
Autor receptu: Aleš Novotný