Suroviny
- hovězí líčka 1 kg
- mrkev 2
- celer 1
- cibule 2
- rajčatový protlak
- suché červené víno 500 ml
- masový vývar 500 ml
- olej 4 PL
- Máslo 50 g
- bobkový list
- nové koření
- tymián
- batáty 4
- brambory 500 g
- Máslo 200 g
- smetana ke šlehání
- Polotučné mléko
- tymián (na ozdobu)
- sůl
- pepř
Postup
- Líčka omyjeme, zbavíme šlach, osolíme a opepříme. Do tlakového hrnce vlijeme olej, vložíme postupně nakrájené maso a zprudka opečeme ze všech stran. Maso z hrnce vytáhneme a dáme stranou. Do hrnce dáme orestovat veškerou zeleninu. Hovězí líčka dáme zpět do hrnce a zalijeme vývarem a červeným vínem tak, aby maso bylo celé ponořené. Přidáme koření, můžeme jej uzavřít v kovovém sítku na čaj.
- Uzavřeme tlakový hrnec a na mírném plamení necháme cca hodinu. Pak zkontrolujeme, zdali je maso měkké. Pokud je měkké, vyjmeme maso z hrnce, zbytek rozmixujeme ponorným mixérem a ještě necháme zredukovat. Veškerý obsah propasírujeme přes síto. Podle potřeby svaříme a zatáhneme máslem na zjemnění chuti nebo naopak zředíme vývarem.
- Připravíme si batátové pyré. Omyjeme batáty, oloupeme a nakrájíme na stejné kousky. Uvaříme v osolené vodě doměkka, zhruba 15 minut. To stejné uděláme i s brambory. Dále si v rendlíku rozehřejeme máslo. Vlijeme k batátům i bramborám, osolíme a rozmixujeme do hladkého pyré, přidáme ohřáté mléko.
- Můžeme zjemnit ohřátou smetanou. Můžeme si připravit křupavý element, tenká kolečka batátů a brambor osmahneme na pánvičce a můžeme ozdobit talíř.
- Na talíř servírujeme pyré, hovězí líčka a přelijeme omáčkou. Ozdobíme čerstvým tymiánem.
Autor receptu: Lucie Halimi