Na houstičky
- kravské mléko 270 ml
- sušené droždí 2 ML
- máslo 50 g
- cukr 1 ML
- sůl 2 ML
- hladká mouka 500 g
- vejce 2
- žloutek 1
Na ozdobu
Postup
- Mléko ohřejeme na tělesnou teplotu, odlijeme polovinu, do které přimícháme sušené droždí a cukr. Pod utěrkou necháme na teplém místě 15 minut odstát.
- Ve druhé míse smícháme mouku, sůl, vlažné rozpuštěné máslo, 2 vejce a zbytek mléka. Po 15 minutách přimícháme i druhou půlku mléka.
- Těsto vypracujeme a necháme hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě. Vytvarujeme houstičky dle libosti, potřeme žloutkem a posypeme hrubozrnnou solí.
- Houstičky potom pečeme 10–15 minut na 175 °C. Upečené housky rozkrojíme, nazdobíme a necháme ještě pět minut v troubě, aby se nám sýr roztopil.
Autor receptu: Barbora Vaštíková