Suroviny
- dýně Hokkaidó
- olivový olej
- rozmarýn snítka
- cibule
- zeleninový vývar 300-400 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl
- pepř
Postup
- Dýni i se slupkou nakrájíme na cca 1,5 cm silné plátky, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme snítku rozmarýnu. V plechu pečeme 20 minut na 200 °C. Mezitím orestujeme jednu cibuli dohněda, podléváme vodou, aby se nepřipékala.
- Na hnědý cibulový základ nalijeme cca 400 ml zeleninového vývaru, pokud máme raději hustější a krémovější polévku, stačí 250 ml. Necháme provařit, případně dochutíme, pokud vývar není dostatečně slaný nebo opepřený.
- Dýni rozmixujeme a přidáme do základu s vývarem. Provaříme, dochutíme, a když dosáhneme ideální konzistence, pomalu vmícháme 250 ml 33% smetany ke šlehání.
- Ozdobíme hráškovým výhonkem, servírujeme s krutony.
Autor receptu: Samuel Poprocký
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!