Suroviny
- černá čočka 200 g
- sůl (lávová) 1 ML
- cibule 1
- česnek 5 stroužků
- slanina 100 g
- celer 1
- mrkev 1
- petržel 1
- česnek 2 nasekané stroužky
- máslo 2 PL
- olivový olej 2 PL
- zeleninový vývar 8 šálků
- bobkový list 1
- tymián 2 větvičky
- sůl
- pepř
- petrželka
Postup
- Čočku propláchneme studenou vodou. V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm rozdrcené 3 stroužky česneku, cibuli a slaninu dozlatova. Přidáme kořenovou zeleninu a restujeme dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Vsypeme čočku, bobkový list a tymián. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, částečně zakryjeme hrnec a vaříme cca 20 minut, dokud čočka nezměkne. Dosolíme a dopepříme podle chuti. Před podáváním ozdobíme čerstvou petrželkou (volitelné).
Autor receptu: Aleš Výmola