Na těsto
- Mouka 175 g
- Máslo 105 g
- cukr moučka 50 g
- Žloutek 1 ks
- kůra z 1/2 citronu
Na žloutkový krém
- Mléko 250 ml
- Žloutek 4 ks
- vanilkový cukr 30 g
- Jablko 1/4 kg
Na sníh
- Bílek 5 ks
- vanilkový cukr 12 lžic
Francouzské a vídeňské recepty silně ovlivňovaly zejména produkci v cukrárnách a řada našich kuchařů a cukrařů v období první republiky také absolvovala stáže v některém vídeňském či francouzském podniku.
Postup přípravy
- Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujte na křehké těsto – nejprve rozdrobte máslo do mouky na drobenku a pak vpracujte zbylé přísady.
- Hned ho rozválejte válečkem na studeném plechu a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).
- Mezitím si připravte krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umíchejte ve vodní lázni do zhoustnutí a nechte ho vychladnout.
- Na upečené těsto dejte polovinu tohoto krému, na něj položte vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřete vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.
- Teplotu trouby snížte na 140 °C a koláč zapečte do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájejte ho na úhledné čtverečky a podávejte. I ke kávě.