Suroviny
- bazalka 1 svazek
- rukola (nebo aragula či roketa) 1 svazek
- rajčata 2 ks
- vejce (uvařená natvrdo) 4 ks
- tuňák (steak) 450 g
- olivový olej (rafinovaný) 2 lžíce
- sherry (nebo bílý vinný ocet) 1/4 šálku
- extra virgin olivový olej 5 lžic
- sůl
- pepř (mletý)
Postup přípravy
- Z lodyh bazalky otrhejte listy a z listů aruguly dolní konce. Oboje operete, odstřeďte dosucha a dejte do mísy poskytující spoustu prostoru na promíchání. Na zeleň naskládejte do kruhu klínky rajčat a čtvrtky vajec.
- Rybí steak potřete rafinovaným olivovým olejem, vložte do pánve a na vysokém žáru opékejte asi 3 minuty po každé straně. (Steak můžete rovněž ugrilovat nad otevřeným ohněm, což si při posazení roštu kousek nad žhavé uhlíky vyžádá stejnou dobu.)
- Tuňáka nakrájejte na tenké proužky a naskládejte na základ. Pokropte octem a extra panenským olivovým olejem, osolte, popepřete a vše zlehka, avšak dobře promíchejte. Hotový salát podávejte ihned.