Suroviny
- květák 2 ks
- hladká mouka 90 g
- smetana 500 ml
- strouhaný parmazán 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- muškátový oříšek 5 g
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji do varu. Vložte květák rozdělený na větší růžičky a vařte asi 5–8 minut, dokud nebude uvařený.
- Máslo dejte do středně velkého hrnce a na mírném ohni nechte rozpustit. Přidejte mouku a míchejte drátěnou metlou, až se vše dobře spojí. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se všechny hrudky nerozpustí. Nechte omáčku vařit, až se zredukuje asi na polovinu. Dobře promíchejte, aby nevznikl škraloup.
- Odstavte s plotny a vmíchejte parmazán. Vymíchejte směs do hladké kašičky a ochuťte solí a pepřem.
- Rozdělte květák na servírovací talíře, přelijte omáčkou a posypte muškátovým oříškem. Podávejte teplé.