Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kukuřičná polévka s kuřetem
Máte rádi asijskou kuchyni? Nejsou to jen nudle či rýže s masem, tentokrát vyzkoušejte zajímavou a sytou polévku s originální chutí. Výrazné koření a sladká kukuřice vytvoří výtečný základ, který doplníte opečeným kuřecím masem.
do 30 minut
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- kuřecí prsa s kůží 2 ks
- rozmražená kukuřičná zrna 250 g
- Cibule 200 g
- Česnek 30 g
- čerstvý zázvor 25 g
- Kurkuma 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžíce
- kari koření 1 lžíce
- Voda 400 ml
- kokosové mléko 700 ml
- olej na smažení
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Česnek a zázvor nasekáme nadrobno. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji dosklovata. Přidáme česnek a zázvor a dále restujeme. Poté přidáme koriandr, kurkumu a kari a dobře promícháme. Přidáme kukuřici a opět dobře promícháme. Přidáme vodu a směs povaříme cca 10 minut. Přidáme kokosové mléko a zkontrolujeme chuť. Vaříme dalších 10 minut, dokud se všechny kořenící přísady neprovaří. Sundáme z ohně, rozmixujeme, přecedíme a dáme stranou.
- Kuřecí prsa osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej na vysokou teplotu. Vložíme do něj kuřecí prsa kůží dolů a stáhneme plamen, aby se kůže nepřipálila. Když kůže zezlátla a je křupavá, prsa obrátíme a opečeme i z druhé strany.
- Před servírováním kuřecí prsa nakrájíme na plátky a vložíme do talíře či nádoby, v níž budeme polévku servírovat. Zalijeme je hotovou polévkou.
Dobrého kari není nikdy dost – Neodolatelné recepty asijské kuchyně
Jiří Štift
Ostré, sladké, kyselé, slané, pikantní, aromatické, pálivé – pravé asijské jídlo typu „street food“ si můžete připravit doma a není to vůbec náročné.
Většinu surovin seženete bez problémů a nejlepší český šéfkuchař v oboru asijské gastronomie vás povede po ověřené cestě k jejich přípravě. Naučíte se rolky, knedlíčky, koláčky a sataje, saláty, pikantní polévky, skvělé pokrmy z woku, pokrmy zvané karí a přílohy jako indickou rýži, nudle, chleby, nány, parathy.
Vydalo nakladatelství Ikar v květnu 2014, fotografie: Alena Hrbková, počet stran: 224, doporučená cena: 349 Kč