Tuňáková pomazánka
- pomazánkové máslo 150 g
- tuňák 340 g
- cibule (malá) 1 ks
- pórek (na ozdobení)
- sůl
Avokádová pomazánka
- avokádo (zralé) 2 ks
- citronová šťáva
- zakysaná smetana 100 g
- česnek (prolisovaný stroužek) 1 ks
- kapie (malá červená kapie na ozdobení) 1 ks
- sůl
Vajíčková pomazánka
- vejce natvrdo 3 ks
- lučina 200 g
- ředkvičky (+ na ozdobení) 4 ks
- sůl
Dokončení
- žlutá paprika 3 ks
- karotka 6 ks
- řapíkatý celer 6 ks
Postup přípravy
- Tuňáková pomazánka: Konzervovaného tuňáka slijte, rozmačkejte vidličkou a v misce promíchejte s pomazánkovým máslem a najemno nakrájenou cibulkou. Dochuťte podle vlastní chuti.
- Avokádová pomazánka: Dobře vyzrálá avokáda podélně překrojte až k pecce a kroucením proti sobě oddělte obě poloviny. Vyndejte pecku, dužinu lžičkou vydlabejte, v misce zakapejte citronovou šťávou a vidličkou rozmačkejte na hladkou kašičku. Smíchejte se smetanou a s česnekem a dochuťte. Ozdobte kapií.
- Vajíčková pomazánka: Vajíčka překrojte, žloutek v misce rozmačkejte a bílek a ředkvičky najemno nastrouhejte. Promíchejte s lučinou a dochuťte.
- Dokončení: Karotky dobře omyjte a podélně překrojte, stvoly řapíkatého celeru oloupejte škrabkou a podélně nakrájejte. Papriky také podélně překrojte, odstraňte z nich jádřinec a pak „mističky“ naplňte pomazánkami (do každé mističky dejte pouze jednu). Pomazánku nabírejte špalíčky zeleniny.