Suroviny
- brambory (nakrájené na tenké plátky) 750 g
- plnotučné mléko 300 ml
- máslo (na vymazání mísy a na orestování žampionů)
- bílé víno 50 ml
- olivový olej 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- žampiony (hnědé krémové žampiony nakrájené na tenké plátky) 250 g
- sůl 1 špetka
- pepř
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 220 °C. Zapékací mísu vymažte máslem.
- V hluboké pánvi přiveďte k varu plátky brambor spolu s vínem a mlékem. Ochuťte solí a pepřem a občas promíchejte.
- Stáhněte z plotny stranou a připravte si žampiony. Na pánev dejte ohřát olivový olej spolu s trochou másla a prolisovaným česnekem. Olej tak získá česnekové aroma. Přidejte na plátky nakrájené žampiony a restujte asi 3 minuty.
- Orestované žampiony přidejte i s olejem do pánve k bramborám, promíchejte a směs vložte do zapékací mísy. Pečte přibližně 45 minut, než bude na povrchu krásně křupavá.