Šunka, poprvé zpracovaná speciálním postupem prvorepublikovým řezníkem Františkem Kuželem, dobyla svět. Škoda, že se snahy o její certifikaci (a tím i záruku jedinečnosti) míjejí účinkem! V tomto receptu vynikne její kvalita. Chléb podávejte třeba s křenem, okurčičkou a nakládanými cibulkami.
Do vařící vody vložte maso (kůži můžete ponechat). Přidejte bobkový list, cibuli a celý pepř. Na mírném ohni vařte asi 90 minut.
Na těsto smíchejte mouku a šrot. Osolte a přidejte cukr a droždí. Zalijte tekutinou a uhněťte (ručně nebo v robotu) pevné těsto. Pod utěrkou ho pak nechte asi půl hodiny odpočívat a kynout.
Šunku vyjměte a osušte. Z těsta vyválejte placku o tloušťce asi 1 cm. Zabalte do ní maso. Bochník můžete na povrchu lehce posypat kmínem nebo mákem (není nutné). Lehce ho osolte a nechte asi 10 minut odpočívat.
Bochník položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 až 45 minut dozlatova. Během posledních 10 minut pečení potírejte kůrku studenou vodou.