Suroviny
- šunka (kvalitní vepřová šunka bez kosti) 1,5 kg
- bobkový list 3 ks
- cibule 2 ks
- pepř celý 1 lžička
- hladká mouka 800 g
- pšeničný šrot 150 g
- sůl
- cukr krupice 1 lžička
- droždí (instantní) 2 sáčky
- vývar (vývar ze šunky nebo voda) 500 ml
- mák (na posypání)
- kmín (na posypání)
Postup přípravy
- Do vařící vody vložte maso (kůži můžete ponechat). Přidejte bobkový list, cibuli a celý pepř. Na mírném ohni vařte asi 90 minut.
- Na těsto smíchejte mouku a šrot. Osolte a přidejte cukr a droždí. Zalijte tekutinou a uhněťte (ručně nebo v robotu) pevné těsto. Pod utěrkou ho pak nechte asi půl hodiny odpočívat a kynout.
- Šunku vyjměte a osušte. Z těsta vyválejte placku o tloušťce asi 1 cm. Zabalte do ní maso. Bochník můžete na povrchu lehce posypat kmínem nebo mákem (není nutné). Lehce ho osolte a nechte asi 10 minut odpočívat.
- Bochník položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 až 45 minut dozlatova. Během posledních 10 minut pečení potírejte kůrku studenou vodou.