Na těsto
- máslo 125 g
- hladká mouka 250 g
- cukr krupice 2 lžíce
- žloutek 1 ks
- sůl 1 špetka
Náplň
- pomerančová šťáva (ze 2 pomerančů)
- pomerančová kůra (ze 2 pomerančů)
- vejce 2 ks
- žloutek 2 ks
- smetana ke šlehání 200 ml
- cukr krupice 150 g
Na ozdobu
- pomeranč (malý) 1 ks
- voda 200 ml
- cukr krupice 5 lžic
Postup přípravy
- Máslo utřete v misce, aby bylo měkké a krémovité. Mouku prosejte na vál a doprostřed udělejte důlek, do kterého dejte cukr, sůl a 3 lžíce vody. Zpracujte prsty.
- Poté přidejte žloutek, utřené máslo a zpracujte vše na měkké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nejméně na dvě hodiny dejte do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky vytřete máslem a dejte na plech.
- Těsto rozválejte na tenké plátky, dejte do formiček, střed těsta propíchejte vidličkou a pečte 10 minut. Po vytažení odřežte přebytečné těsto.
- Teplotu trouby zvyšte na 200 °C.
- Pomerančovou kůru a šťávu, vejce a žloutky ušlehejte do pěny. Přidejte smetanu a cukr a důkladně prošlehejte.
- Náplň rozdělte do formiček a pečte asi 18–20 minut nebo dokud náplň neztuhne.
- Pomeranč nakrájejte na tenké plátky. Cukr a vodu míchejte na středně silném plameni, dokud se cukr nerozpustí a pak ještě 3 minuty bez míchání. Vložte plátky pomeranče a vařte je 15 minut. Poté vyjměte, nechte okapat a dejte na koláček.