Suroviny
- hovězí kýta 1,5 kg
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej 1 lžíce
- slanina (pokrájená nadrobno) 100 g
- cibule (nakrájená na měsíčky) 2 ks
- chilli papričky (dlouhá červená) 1 ks
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- černé pivo 500 ml
- rajčatové pyré 250 ml
- rozmarýn (čerstvý) 4 snítky
- bobkový list 2 ks
- třtinový cukr 2 lžičky
- karotka 1 svazek
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C a maso ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Olej rozpalte v hrnci se silným dnem a pak na něm ze všech stran maso opečte, aby zhnědlo a zatáhlo se. Vyjměte ho z pánve a na oleji opečte slaninu. V momentě, kdy začne prskat, přidejte cibuli a česnek a opékejte 3 minuty.
- Do hrnce vraťte maso, vlijte pivo, přimíchejte passatu, 125 ml vody, rozmarýn, bobkové listy a cukr. Přiveďte k varu, sejměte z ohně a přiklopené dejte do trouby. Pečte 3 hodiny. Maso dvakrát otočte. Pak do hrnce přidejte i mrkve a hodinu dopékejte, aby bylo maso měkké.
- Před servírováním nechte 15 minut odpočinout.