Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pomalu dušená hovězí kližka s ředkví
Tento recept z hovězí kližky je v podstatě klasická čínská úprava masa načerveno, to znamená, že maso je pomalu vařeno ve směsi sójové omáčky, rýžového vína a koření. K tomuto bohatému pokrmu se skvěle hodí stout.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- hovězí kližka (zhruba na 4 díly naporcovaná) 1 kg
- rostlinný olej 1 lžíce
- česnek, rozdrcený 5 stroužků
- čerstvý zázvor, nakrájený na tenké plátky 5cm kousek
- rýžové víno 125 ml
- tmavá sójová omáčka 250 ml
- ústřicová omáčka 125 ml
- Badyán 2 hvězdičky
- celá skořice rozlomená napůl 1 svitek
- Hřebíček 3 ks
- Cukr 1 lžíce
- bílá ředkev, oloupaná a nakrájená na 5cm kousky 1 ks
K podávání:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve větším kastrolu uveďte do varu 2,5 l vody. Vložte kližku, ztlumte teplotu, přiklopte poklicí a mírným varem vařte asi 30 minut. Maso vyjměte a vývar uchovejte. Až maso vychladne dost na to, aby se s ním dalo zacházet, pokrájejte ho na kousky široké asi 2 cm.
- V hrnci se silným dnem rozehřejte olej na velkém plameni. Přidejte česnek a zázvor a restujte asi 1 minutu, dokud se nerozvoní, hlídejte, aby se nic nepřipálilo. Přilijte rýžové víno a nechte 1 minutu provařovat.
- Přilijte 1,25 l uchovaného vývaru spolu se sójovou a ústřicovou omáčkou, přidejte badyán, skořici, hřebíčky a cukr. Přiveďte k varu a pak vložte do tekutiny maso. Ztlumte teplotu, zakryjte a nechte mírným varem bublat 2 hodiny.
- Sundejte poklici a zvyšte teplotu. Přidejte ředkev a vařte 30 minut, dokud nebude ředkev měkká a omáčka nezhoustne. Podávejte s koriandrem, listovým celerem a bílým pepřem.
Pomalu dušená hovězí kližka s ředkví; foto: Jídlo + pivo
Jídlo + Pivo: Výborné jídlo k pivu
Ross Dobson
Více než 80 chutných receptů mezinárodní kuchyně od populárního autora kuchařek Rosse Dobsona. K těmto originálním receptům naplněným chutí a vůní je vhodné pivo. Kniha je napsána nenapodobitelným ironickým a zábavným stylem.
Autor knihu uvádí předmluvou, ve které čtenáře seznámí se zásadami spojení konkrétního jídla s pivem. A dále již následují kapitoly o potravinách, které se k sobě navzájem hodí: drůbeží a králičí maso; hovězí, vepřové a skopové maso; ryby a plody moře; rýže a nudle. U každého receptu je tip na značku piva, které může tyto výborné pokrmy doplnit.
Vydalo nakladatelství Omega.