Suroviny
- hovězí kližka (zhruba na 4 díly naporcovaná) 1 kg
- rostlinný olej 1 lžíce
- česnek (rozdrcený) 5 stroužků
- zázvor (nakrájený na tenké plátky) 5cm kousek
- rýžové víno 125 ml
- sójová omáčka 250 ml
- ústřicová omáčka 125 ml
- badyán 2 hvězdičky
- skořice 1 svitek
- hřebíček 3 ks
- cukr 1 lžíce
- bílá ředkev (oloupaná a nakrájená na 5cm kousky) 1 ks
K podávání
- koriandr
- celerové listy
- bílý pepř (čerstvě mletý)
Postup přípravy
- Ve větším kastrolu uveďte do varu 2,5 l vody. Vložte kližku, ztlumte teplotu, přiklopte poklicí a mírným varem vařte asi 30 minut. Maso vyjměte a vývar uchovejte. Až maso vychladne dost na to, aby se s ním dalo zacházet, pokrájejte ho na kousky široké asi 2 cm.
- V hrnci se silným dnem rozehřejte olej na velkém plameni. Přidejte česnek a zázvor a restujte asi 1 minutu, dokud se nerozvoní, hlídejte, aby se nic nepřipálilo. Přilijte rýžové víno a nechte 1 minutu provařovat.
- Přilijte 1,25 l uchovaného vývaru spolu se sójovou a ústřicovou omáčkou, přidejte badyán, skořici, hřebíčky a cukr. Přiveďte k varu a pak vložte do tekutiny maso. Ztlumte teplotu, zakryjte a nechte mírným varem bublat 2 hodiny.
- Sundejte poklici a zvyšte teplotu. Přidejte ředkev a vařte 30 minut, dokud nebude ředkev měkká a omáčka nezhoustne. Podávejte s koriandrem, listovým celerem a bílým pepřem.