Suroviny
- čerstvé kuře 1,5 kg
- Olivový olej 3 lžíce
Na suchou marinádu
- nastrouhaný zázvor (nebo 1 lžička sušeného) 1 lžíce
- Česnek 2 stroužky
- světlý třtinový cukr 2 lžíce
- pálivá uzená paprika 1 lžíce
- sladká uzená paprika 1 lžíce
- římský kmín 1 lžička
Postup přípravy
- Ingredience na marinádu smíchejte ve velké mělké nádobě.
- Úprava kuřete do „motýla“: Položte kuře prsy na desku a nůžkami na drůbež nebo jinými silnými nůžkami či ostrým nožem vystřihněte páteř. Kost odstraňte a tlakem dolů z kuřete udělejte placku.
- Obalte důkladně celé kuře v marinádě a nechte alespoň hodinu marinovat (nejlépe přes noc).
- Předehřejte troubu na 180 °C. Položte kuře na alobalem nebo pečicím papírem vyložený pekáč prsy nahoru, pokapejte olivovým olejem a pečte 1 hodinu nebo dokud z masa nebude vytékat čistá šťáva. Poté volně pečínku přikryjte a nechte 10 minut odpočívat. Rozřízněte nebo rukama natrhejte kuře na části a podávejte s míchaným salátem a pečenými bramborovými klínky.