Suroviny
- sůl
- cibule 1 ks
- sádlo 2 lžíce
- kýta 1 kg
- hladká mouka
- brambory
- česnek 3 stroužky
- suché červené víno 300 ml
- tymián
- kořenová zelenina 500 g
- hovězí vývar 500 ml
- cherry rajčata 200 g
- bobkový list 4 ks
- řajčatový protlak 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- pepř
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Porce masa obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte. V těžkém, nejlépe litinovém kastrolu rozpalte dvě lžíce sádla a maso na něm opékejte 2–3 minuty ze všech stran dohněda. Maso vyndejte z kastrolu a na chvíli odložte stranou. Stáhněte plamen, do kastrolu dejte cibuli, česnek a kořenovou zeleninu opékejte 6–8 minut doměkka. Pak oheň znovu zesilte. Přilijte víno, přiveďte k varu a vařte 2–3 minuty, až se víno zredukuje na polovinu.
Pak přidejte vývar, 250 ml vody, rajčata, bobkové listy, rajčatový protlak, cukr, osolte, opepřete a promíchejte. Do kastrolu vraťte maso, přiklopte, přendejte do trouby a pečte tři hodiny. Podávejte se šťouchanými bramborami, opečenou cibulkou a bylinkami vhodnými ke zvěřině.