Suroviny
- kuřecí stehno (s kůží) 6 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- slanina 2 ks
- cibule 1/2 hrnku
- bílé víno 1/4 hrnku
- jablečný džus (nebo cider) 3/4 hrnku
- kuřecí vývar 3/4 hrnku
- jablka 2 ks
- tymián (čerstvý) 1/2 lžičky
- smetana 1/4 hrnku
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C a připravte si plech.
- Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni. Kuřecí stehna osušte, kůži posypejte solí a pepřem. Jakmile je olej rozpálený, vložte na něj stehna kůží dolů a pečte dozlatova. Obraťte a pečte z druhé strany několik minut. Stehna přendejte na plech a vložte do předehřáté trouby (dobře je sledujte, pokud by kůže hnědla příliš rychle, položte přes ně alobal).
- Mezitím slijte výpek z pánve do hrníčku, později ho využijete. Ve stejné pánvi orestujte slaninu lehce dohněda. Přidejte cibuli a restujte, dokud nebude slanina krásně křupavá a cibule trošku hnědá.
- Přilijte bílé víno a vařte do té doby, než se vypaří všechen alkohol (cca 1 až 2 minuty). Přidejte jablečný džus nebo cider, kuřecí vývar, jablka a tymián. Přiveďte k varu, následně ihned snižte plamen a nechte probublávat, dokud jablka nezměknou.
- Poté ke šťávě přilijte smetanu a dijonskou hořčici a promíchejte. Přidejte trochu škrobu smíchaného s vodou, dokud omáčka nezhoustne (záleží samozřejmě na vás, jak ji chcete hustou). Dochuťte solí a pepřem.
- Kuřecí stehna vyndejte z trouby a zkontrolujte, jestli jsou propečená. Naskládejte je na velký talíř, přelijte omáčkou a servírujte. Skvěle se k nim hodí šťouchané brambory nebo rýže.