Suroviny
- fenykl 3 bulvy
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- zázvor 50 g
- máslo (mírně solené) 100 g
- celé kuře (z volného chovu) 1 ks
- citron 2 ks
- česnek 2 paličky
- olivový olej 3 lžíce
- kuřecí vývar 300 ml
- crème fraîche 100 ml
- sůl
- černý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Očistěte fenyklové bulvy, polovinu z nich jemně nasekejte včetně odstraněných jemných lístků. Druhou polovinu nakrájejte na klínky.
- Smíchejte dohromady najemno nasekaný fenykl, petrželku, zázvor a máslo a dochuťte solí a pepřem. Prsty se dostaňte pod kůži na prsou a uvolněte ji až na konec stehýnek. Lžičkou naneste pod kůži na prsou a stehnech trochu fenyklové směsi. Zbytkem potřete kuřecí prsa. Kůži zatlačte zpět na původní místo. Pečte 30 minut.
- Kuře obložte kousky citronu, klínky fenyklu a česnekem, pokropte olejem a pečte další 1¼ hodiny, dokud nebude celé kuře propečené. (Propíchněte nejtlustší část stehen špízem. Kuře je hotové, když vytéká čistá šťáva a není vidět žádné růžové maso.)
- Přendejte kuře, fenykl a česnek na servírovací mísu a přikryjte je fólií potřenou máslem, aby zůstalo teplé. Z vypečené šťávy v pekáči seberte tuk a přidejte do něj trochu vývaru a crème fraîche. Přiveďte do varu a vařte 2 minuty. Omáčku podávejte s kuřetem.