Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- parmezán 200 g
- smetana 1 kelímek
- sůl
- pepř
- chilli
- švestky
- olivový olej
- brambory 800 g
- máslo
- petržel
Postup přípravy
Panenku nakrájíme na asi čtyřcentimetrové špalky. Osolíme a opepříme. Před podáváním zprudka osmažíme.
Přeliv: švestky nakrájíme na malé kousky a alespoň hodinu předem je namočíme do smetany a poté uvaříme na mírném ohni v hrnci. Postupně přidáváme parmazán a vaříme, dokud nebude sýr rozpuštěný. Následně směs rozmixujeme. Pokud je třeba, osolíme, přidáme pepř a chilli a celé krátce provaříme.
Syrové brambory nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme. Zalijeme smetanou, doplníme kouskem másla, posypeme zelenou petrželí a necháme zapéct.