Suroviny
- bylinky (rozmarýn, šalvěj, tymián)
- vepřová panenka 1,2 kg
- sůl
- česnek
- pepř
- olivový olej
Šťouchané brambory
- brambory 12
- cibule 4
- slanina 250 g
- máslo 1-2 PL
- hladkolistá petržel
Omáčka
- cibule 4
- smetana ke šlehání 300 ml
- bílé víno 150 ml
- hrubozrnná hořčice 2 PL
Postup přípravy
- Panenku očistíme, osušíme a naložíme alespoň na tři hodiny do marinády. V hmoždíři rozdrtíme česnek a bylinky, přidáme sůl, pepř a olivový olej, vložíme panenku a dáme do lednice.
- Mezitím si uvaříme brambory, nakrájené na malé kostičky, v osolené vodě s kmínem doměkka. Cibuli a slaninu osmahneme na pánvi dozlatova, slijeme přebytečný tuk. Brambory scedíme, přidáme máslo, zakryjeme pokličkou. Když se máslo rozpustí, brambory rozšťoucháme, přidáme k nim slaninu s cibulí, nakonec vmícháme nadrobno nasekanou petržel, popřípadě dochutíme solí a pepřem.
- Na omáčku si nakrájíme cibuli na kolečka, osmahneme ji na třech lžících oleje do světlé barvy, podlijeme vínem. Jakmile se víno vypaří, přidáme smetanu a hořčici, sůl, pepř a šťávu, kterou pustilo maso.
- Poté se vrátíme k panence. Zprudka ji opečeme ze všech stran na pánvi a v této pánvi ji poté vložíme do trouby, předehřáté na 180°C, pečeme cca 15-20 minut. Jakmile je panenka hotová, vyjmeme ji a dáme na 5-10 minut odpočívat na talířek, zakrytý alobalem.
- Panenku podáváme s omáčkou a šťouchanými brambory.
Autor receptu: Barbora Lacinová