Suroviny
- vepřové kotlety s kostí 6 ks
- mrkev 4 ks
- řapíkatý celer 4 stonky
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- máslo 4 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- hladká mouka (na poprášení masa)
- olivový olej 3 lžíce
- bílé víno 1 dcl
- rajčata (velká, masitá) 1 kg
- hladkolistá petržel 1 svazek
- vývar (+ vývar do výpeku) 1 1/2 dcl
- tymián 1/2 lžičky
- oregano 1/2 lžičky
- bobkový list 2 ks
Gremolata
- citron 2 ks
- hladkolistá petržel 2 svazky
- česnek 5 stroužků
Postup přípravy
- Oškrábejte a nakrájejte mrkev, celer, cibuli a česnek na kostičky. Na těžké pánvi rozpusťte máslo na střední teplotě a poduste na něm zeleninu, dokud se trochu nezbarví. Pak ji odstavte z plotny.
- Kotletky ochuťte solí, pepřem a obalte je v mouce. Na pánvi s olivovým olejem je pečte, až budou po obou stranách světle hnědé. Kotletky pak položte na zeleninu. Z pánve slijte olej a svařte v ní víno, míchejte a nechte zredukovat asi na 1/2 dcl.
- Rajčatům nakrojte šlupku a ponořte je do vařící vody, vyndejte a oloupejte pomocí malého ostrého nožíku. Rozkrájejte je, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kousky. Nasekejte nahrubo petrželku i se stonky.
- Výpek s vínem zřeďte vývarem a přidejte nasekanou petrželku, tymián, oregano, bobkový list a nasekaná rajčata. Uveďte vše do varu a dochuťte solí a pepřem.
- Omáčku přelijte přes maso a vše přiveďte do varu. Přikryjte pokličkou a nechte asi 30 minut pobublávat.
- Mezitím si připravte gremolatu. Citrony omyjte a ostrouhejte z nich kůru. Na jemno nasekejte petrželku a česnek a smíchejte s citronovou kůrou.
- Hotové kotletky posypejte gremolatou a podávejte s krémovým rizotem nebo šťouchanými brambory.