Karamel
- voda 80 ml
- třtinový cukr 180 g
Piškot
- hladká mouka 160g
- máslo (pokojové teploty) 120 g + kus na vymazání
- cukr krupice 150 g
- zakysaná smetana 2 vrchovaté lžíce
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
- vanilkové aroma 1/2 lžičky
- citronová kůra ( + pár kapek šťávy) 1/2
- sůl
- čerstvé švestky (rozpůlené) 350 g
- máta (na ozdobu)
Postup přípravy
- Do menšího hrnce dejte cukr společně s vodou a nechte na středním plameni rozpustit. Pozor! Nemíchat!
- Mezitím vymažte formu (20 cm průměr s odnímatelným dnem) máslem, poklaďte do ní švestky řeznou stranou dolů a zalijte připraveným karamelem.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů. Máslo vyšlehejte společně s cukrem do nadýchané pěny a do ní zašlehejte vejce - jedno po druhém.
- Přidejte smetanu, aroma, kůru a šťávu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a solí. Postupně ručně zapracujte do máslové směsi.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete na švestky a pečte 40 minut.
- Po upečení nechte ve formě trochu vystydnout, poté položte na talíř a i s formou překlopte. Uvolněte odnímatelnou část a odstraňte spodní část formy.