Suroviny
- pomerančová kůra (kandovaná ) 100 g
- lískové ořechy 20 g
- pistácie (vyloupané ) 20 g
- sušené brusinky 40 g
- mandlové plátky 100 g
- moučkový cukr 50 g
- sirup z agáve 50 g
- aquafaba (neslaný nálev z cizrny) 60 g
Postup přípravy
- Pomerančovou kůru, lískové ořechy, pistácie a brusinky překrájejte na menší kousky. Přidejte mandle a promíchejte s moučkovým cukrem.
- Agávový sirup a aquafabu nalijte do hrnce a zahřejte na 105 °C. Nelekejte se, rozvar bude v závěru hodně bublat. Odstavte a vmíchejte do rozvaru sypké ingredience.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Směs uhlaďte ve vykrajovátku o průměru 5,5 cm na připraveném plechu zhruba do výšky 1 cm a snažte se, aby byly florentýnky co nejvíce kompaktní, aby se při pečení neroztekly do stran.
- Pečte je v troubě předehřáté na 150 °C zhruba 12–15 minut, až zkaramelizují a lehce ztmavnou. Vytáhněte je a nechte na plechu zcela zchladnout (lehce se dopečou ještě zespodu).
Veganské florentýnky Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty