Na drobenku
- studené máslo 50 g
- cukr krupice 50 g
- mleté mandle 50 g
- hladká mouka 50 g
Na těsto
- cukr krupice 340 g
- hladká mouka 400 g
- prášek do pěciva 3 lžičky
- Sůl 1 špetka
- Vejce 3 ks
- Zakysaná smetana 250 g
- rozpuštěné máslo 170 g
- drobné ovoce (může být i mražené) 170 g
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Všechny suroviny na drobenku rychle zpracujte v drolivé těsto tak, aby vám zbytečně dlouho neměklo máslo venku. Dejte do lednice a vrhněte se na muffiny.
- Cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli pořádně promíchejte ve větší míse. V další míse rozšlehejte vejce, přidejte zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo a rozšlehejte do hladka. Vlijte tekutou směs k té sypké a lehce promíchejte, ale jenom trochu! Těsto se nesmí přemíchat, radši ať v tom máte nerozmíchané kusy těsta než úplně hladkou hmotu. Rychle a zlehka zapracujte i ovoce.
- Muffinový plech vyložte dvanácti košíčky. Plňte těstem kus pod okraj, aby vám nevytekly úplně všude. Na závěr posypejte drobenkou z lednice. Dejte do trouby na 20 minut a voilá! Muffiny jsou na světě. Snězte je ideálně ještě ten samý den, to jsou nejlepší.