Suroviny
- cukr krystal 580 g
- máslo (pokrájené na kousky) 300 g
- karotka (nahrubo nastrouhaná) 300 g
- karotka (raději menší, rozkrojené podélně na poloviny) 8 ks
- smetana (30%) 120 ml
- mletá skořice 3 lžičky
- mletý zázvor 2 lžičky
- muškátový oříšek (mletý) 2 lžičky
- vejce 4 ks
- žloutek 1 ks
- hladká mouka 330 g
- podmáslí 150 ml
- pomerančová kůra (z 1 pomeranče)
- citronová kůra (z 1 citronu)
Pekanová drobenka
- tmavý cukr 20 g
- hladká mouka 10 g
- máslo 10 g
- pekanové ořechy (nahrubo nasekané) 45 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. V pánvi rozmíchejte 180 g cukru a 40 ml vody. Zahřívejte a míchejte, dokud nevznikne světlý karamel. Opatrně vmíchejte 260 g másla – nepoprskejte se, pálí to. Vmíchejte strouhanou mrkev a pomaličku opékejte 15 min. Nechte zchladnout.
- Smíchejte v pánvi 220 g pískového cukru a 50 ml vody a vařte, dokud nevznikne tmavý karamel. Opatrně vmíchejte zbylé máslo a ještě 50 ml vody. Přidejte překrájené karotky a vařte doměkka (4–5min). Vyndejte děrovanou naběračkou. Nechte vychladnout. Do zbylého krému vmíchejte smetanu a polovinu koření a odložte stranou. Krém ohřejte na mírném ohni až před podáváním.
- Na pekanovou drobenku smíchejte přísady v misce a odložte.
- Prošlehávejte vejce, žloutek a zbylý cukr, dokud krém nezbělá. Prosijte do vajec mouku, přidejte prášek do pečiva a zbylé koření. Promíchejte, přidejte podmáslí, kůru z citronu i pomeranče a strouhanou mrkev. 22 cm velkou koláčovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem. Vlijte těsto, urovnejte povrch. Do hvězdice poklaďte rozpůlenými karotkami a posypte pekanovou drobenkou. Pečte 1–1 ¼ hodiny, vyzkoušejte těsto špejlí.
- Nechte 15 min. chladnout, podávejte teplé, přelité horkým kořeněným karamelem.