Spojení sladké mrkve, neutrálních brambor a voňavého kardamomu vytvoří dokonalou souhru chutí, která vás přesvědčí, že mrkvová polévka může být opravdu luxusní dobrota.
4 porce
30 minut
Suroviny
Máslo
1 lžíce
Olivový olej
1 lžíce
Cibule
1/2 ks
vetší mrkev
3 ks
Petržel
1 ks
menší brambory
5 ks
Smetana
1 lžíce
zeleninový vývar
1 litr
Sůl
čerstvě namletý pepř
sušený tymián
1 lžička
kardamom
3 semínka
Postup přípravy
Na olivovém oleji s máslem nejdříve orestujte cibulku, pak přihoďte nakrájenou petržel, brambory a nakonec mrkev. Přidejte tři semínka kardamomu a lžíčku sušeného tymiánu. Zalejte ideálně zeleninovým vývarem (pokud nemáte, tak vodou) tak, aby byla zelenina akorát ponořená, a vařte, dokud úplně nezměkne.
Pak tyčovým mixérem rozmixujte co nejvíce dohladka (pokuste se předtím vylovit semínka kardamonu). Pokud chcete polévku úplně jemnou, můžete ji propasírovat. Přilejte asi lžíci smetany a zamíchejte. Dosolte, dopepřete dle chuti.
Podávejte s tenkými plátky mrkve, které osmažíte na oleji jako chipsy. Ideální je ještě opečená bagetka lehce potřená česnekem.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.