Suroviny
- Máslo 1 lžíce
- Olivový olej 1 lžíce
- Cibule 1/2 ks
- vetší mrkev 3 ks
- Petržel 1 ks
- menší brambory 5 ks
- Smetana 1 lžíce
- zeleninový vývar 1 litr
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- sušený tymián 1 lžička
- kardamom 3 semínka
Postup přípravy
- Na olivovém oleji s máslem nejdříve orestujte cibulku, pak přihoďte nakrájenou petržel, brambory a nakonec mrkev. Přidejte tři semínka kardamomu a lžíčku sušeného tymiánu. Zalejte ideálně zeleninovým vývarem (pokud nemáte, tak vodou) tak, aby byla zelenina akorát ponořená, a vařte, dokud úplně nezměkne.
- Pak tyčovým mixérem rozmixujte co nejvíce dohladka (pokuste se předtím vylovit semínka kardamonu). Pokud chcete polévku úplně jemnou, můžete ji propasírovat. Přilejte asi lžíci smetany a zamíchejte. Dosolte, dopepřete dle chuti.
- Podávejte s tenkými plátky mrkve, které osmažíte na oleji jako chipsy. Ideální je ještě opečená bagetka lehce potřená česnekem.