Suroviny
- čedar 400 g
- rostlinný tuk (na vymazání)
- strouhanka (na vysypání)
- máslo 6 lžic
- hladká mouka 3 lžíce
- hořčice (mletá) 1 lžička
- mléko 6 dl
- bobkový list 1 ks
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- vejce 1 ks
- sůl
- pepř
- makaróny 500 g
Postup přípravy
- Nastrouhejte sýr. Troubu předehřejte na 180 ˚C, zapékací misku vymažte tukem a vysypte strouhankou.
- Ve větší hlubší pánvi rozehřejte polovinu másla, přisypte hladkou mouku a připravte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem, přidejte mletou hořčici, bobkový list, papriku a na mírném ohni za stálého míchání provařte asi 10 minut.
- Po provaření stáhněte z ohně, vyjměte bobkový list a nechte krátce zchladnout. Vejce rozšlehejte, promíchejte se sběračkou omáčky a vmíchejte do omáčky. Přimíchejte 3/4 nastrouhaného sýra a směs dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím si v osolené vodě uvařte těstoviny, měly by být uvařené na skus nebo ještě trochu tvrdší, aby se v omáčce nerozvařily.
- Těstoviny promíchejte s připravenou omáčkou, přendejte do zapékací misky, posypte zbylým nastrouhaným sýrem, pokapte zbylým rozpuštěným máslem a dejte zapéct na 25–30 minut do předehřáté trouby.