Napjatě očekávaný, i když lehce kontroverzní seznam nejlepších restaurací světa byl vyhlášen 20. června na slavnostním ceremoniálu ve španělské Valencii.
Ve Valencii bylo vyhlášeno 50 nejlepších restaurací na světě pro rok 2023 podle seznamu World’s 50 Best
Sezona udělování všemožných cen a vyhlašování žebříčků popularity startuje. K tomu se každoročně připojuje také organizace Best 50, která 20. června na slavnostním ceremoniálu ve španělské Valencii vyhlásila seznam 50 nejlepších restaurací světa pro rok 2023. Výsledkem je velmi uznávané ocenění, které na sebe bere téměř nemožný úkol – vybrat nejlepší restaurace na celém širém světě. Letos se na prestižním prvním místě umístila restaurace Central v peruánské Limě, která nahradila kodaňskou restauraci Geranium, jež zvítězila v roce 2022.
Vítězné fanfáry
Peruánský Central a barcelonská, žánrově odlišná restaurace Disfrutar, měly nervy drásající večer, protože restaurace, které se v roce 2022 umístily na druhém, respektive třetím místě, čekaly, která z nich bude vyhlášena tou úplně nejlepší restaurací na světě. Nejcennější titul večera si nakonec odnesla restaurace Central, kterou vedou partneři Virgilio Martínez a Pía León a která nabízí moderní peruánské menu, jež strávníky zavede do nejvyšších a nejnižších nadmořských výšek země.
Přesto to pro restauraci Disfrutar, která je hodnocena jako nejlepší restaurace v Evropě, nebyl špatný večer. Velká očekávání může mít pro příští rok… Na 10. místě letošního žebříčku se umístil pařížský podnik Table by Bruno Verjus, který se stal nejvyšší novinkou v žebříčku. Newyorská fine diningová korejská restaurace Atomix, která byla loni na 33. místě, poskočila o neuvěřitelných 25 míst. Na osmém místě je tak letos nejvýše umístěnou restaurací v Severní Americe. Pro tým, který stojí za restaurací Atomix, to byl velmi dobrý rok, neboť před několika týdny získal cenu Jamese Bearda pro nejlepšího šéfkuchaře státu New York.
Loňský vítěz, restaurace Geranium, v letošním seznamu chyběla. To proto, že v roce 2019 organizace oznámila nové pravidlo, podle kterého se v následujících letech nebudou moci na seznamu umístit žádní vítězové nejvyššího místa. Jedná se o změnu pravidla, která má otřást často stagnujícími prvními místy. Tento krok znamená, že na letošním seznamu 50 nejlepších chybí také několikanásobně vítězná kodaňská Noma, která již oznámila, že brzy ukončí pravidelný provoz.
Pokud jde o způsob sestavování tohoto celosvětového seznamu, může se zdát trochu kontroverzní. Stejně jako u mnoha jiných cen i tato je už z podstaty věci dost subjektivní. Hlasovací orgán se skládá z 1 080 hlasujících ve 27 regionech, z nichž každý vybere 10 restaurací, které jsou podle organizace „nejlepší“. Organizace uvádí, že hlasující jsou genderově vyrovnaní a tvoří je přibližně jedna třetina šéfkuchařů a restauratérů, jedna třetina food novinářů a jedna třetina „zcestovalých gurmánů“. Kritici však již dlouho zvedají obočí – organizace 50 Best nemá přísný kodex chování a hlasujícím jsou údajně poskytovány bezplatné výlety, které by mohly výsledky zkreslit ve prospěch měst s dobře financovanými turistickými centry.
Seznam byl také v průběhu let soustavně kritizován za své zaměření na Západ a za nedostatečné zastoupení žen-kuchařek a řady kuchyní. V loňském roce pouze jedno ocenění mířilo na africký kontinent pro moderní japonsko-africkou restauraci Fyn v Kapském Městě. Na letošním seznamu se neobjevila ani jedna restaurace, která by se nacházela v Africe nebo Indii.
Navzdory pochybnostem o metodice a nedostatečné rozmanitosti seznamu je v něm stále zastoupeno mnoho restaurací, které odvádějí průkopnickou práci a pomáhají posouvat kulinářské hranice. A zařazení na seznam může mít na úspěch šéfkuchaře nebo restaurace zásadní vliv. Je to také dobrý způsob, jak mohou nadšení strávníci objevovat zajímavé restaurace – alespoň v některých částech světa.
Toto jsou držitelé ocenění 50 nejlepších restaurací světa pro rok 2023
- Central, Lima, Peru
- Disfrutar, Barcelona, Španělsko
- Diverxo, Madrid, Španělsko
- Asador Etxebarri, Atxondo, Španělsko
- Alchemist, Kodaň, Dánsko
- Maido, Lima, Peru
- Lido 84, Gardone Riviera, Itálie
- Atomix, New York
- Quintonil, Mexico City
- Table by Bruno Verjus, Paříž
- Trèsind Studio, Dubaj
- A Casa Do Porco, São Paulo, Brazílie
- Pujol, Mexico City
- Odette, Singapore
- Le Du, Bangkok, Thajsko
- Reale, Castel di Sangro, Itálie
- Gaggan Anand, Bangkok, Thajsko
- Steirereck, Vídeň, Rakousko
- Don Julio, Buenos Aires, Argentina
- Quique Dacosta, Denia, Španělsko
- Den, Tokio, Japonsko
- Elkano, Getaria, Španělsko
- Kol, Londýn
- Septime, Paříž
- Belcanto, Lisabon, Portugalsko
- Schloss Schauenstein, Fürstenau, Švýcarsko
- Florilège, Tokio, Japonsko
- Kjolle, Lima, Peru
- Boragó, Santiago, Chile
- Frantzén, Stockholm, Švédsko
- Mugaritz, San Sebastian, Španělsko
- Hiša Franko, Kobarid, Slovinsko
- El Chato, Bogotá, Kolumbie
- Uliassi, Senigallia, Itálie
- Ikoyi, Londýn
- Plénitude, Paříž
- Sézanne, Tokio, Japonsko
- The Clove Club, Londýn
- The Jane, Antwerpy, Belgie
- Restaurant Tim Raue, Berlín
- Le Calandre, Rubano, Itálie
- Piazza Duomo, Alba, Itálie
- Leo, Bogotá, Kolumbie
- Le Bernardin, New York
- Nobelhart & Schmutzig, Berlín
- Orfali Bros Bistro, Dubaj
- Mayta, Lima, Peru
- La Grenouillère, La Madelaine-sous-Montreuil, Francie
- Rosetta, Mexico City
- The Chairman, Hong Kong
Zdroj: bonappetit.com
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH