Na grilování venku už musíme zapomenout, ale vevnitř by to určitě šlo. Zvláště, pokud zvolíte lahodné a zdravé grilování na japonský způsob zvané teppanyaki.
Teppanyaki – japonský způsob přípravy pokrmů
Teppanyaki je, zjednodušeně řečeno, “indoorové" grilování na rozpáleném plátu. Ve světě na tento způsob existují celé zážitkové restaurace, kde před vašimi zraky zkušený kuchař artisticky mrská na plát suroviny a chutná sousta, která obrací brilantními způsoby speciálních lopatiček. Prostě show pro gurmány s lahodným výsledkem. Nejvíc se na teppanyaki hodí kvalitní maso. Grilují se hovězí steaky, mořské plody nebo humři, ale i asijské nudle, omelety nebo dezerty.
Vyzkoušejte doma
Teppanyaki si můžete vyzkoušet i doma, budete k němu potřebovat jakýkoliv vnitřní gril s plochou deskou, který umístěte (šikovně a bezpečně) doprostřed stolu mezi strávníky a společně si můžete grilovat a konverzovat. Znáte snad nějaký lepší způsob, jak trávit dlouhé zimní večery?
Teppanyaki kuře se zeleninou
Potřebujete: 8 malých kukuřiček, 4 vykostěná kuřecí prsa, 4 jarní cibulky, 1 červená řepa, 1 zelená paprika, 1/2 šálku fazolových klíčků, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce mirinu, 1 lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
1) Kuřecí maso pokrájejte na tenké, asi pětimilimetrové plátky.
2) Zbavte papriku semínek a pokrájejte na nudličky.
3) Očistěte cibulky a rozkrájejte je, stejně tak i kukuřici.
4) V jednom talíři smíchejte papriky, jarní cibulky, kukuřičné klásky, fazolové výhonky, nakrájená kuřecí prsíčka a olej.
5) Rozpalte plát grilu a po malých dávkách přidávejte zeleninu s kuřecím masem. Dbejte na to, aby se všechno dobře osmažilo.
6) Smíchejte sójovou omáčku, mirin a zázvor. Vzniklou omáčkou zalijte hotové kuře se zeleninou.
Autor: Kamila Ulčová
redaktorka FTV Prima