Snad nejoblíbenějším horkým nápojem v době vánoční je svařák. Lidé po celé zemi oblíbený alkohol rádi popíjejí na vánočních trzích, ale také si ho vychutnávají doma v teple u dobrého večerního filmu. Zkuste jednoduchý a rychlý recept na svařené víno s brandy a pomerančem.
Svařené víno s brandy a pomerančem skvěle chutná a zároveň dokonale provoní celou kuchyň
Že je horké víno ochucené kořením skvělým nápojem, věděli už ve starověkém Římě. Dnes je svařák pevně spjatý s Vánocemi a dokáže vykouzlit sváteční atmosféru. S pouhými šesti ingrediencemi je tento recept neuvěřitelně snadný. Navíc vám úžasně provoní celý byt.
Ingredience
- 1 láhev červeného vína (750 ml)
- 1/4 šálku brandy
- 3 lžíce cukru
- 2 svitky skořice
- 4 hřebíčky
- 2 badyány
- 3 tobolky kardamomu
- 1 celý velký bio pomeranč
- 1 bio pomeranč nakrájený na kolečka
Příprava
- Nejdříve z celého pomeranče nastrouhejte kůru. Nepoužívejte bílou část pod oranžovou kůrou, je totiž hořká. Pak celý pomeranč odšťavněte.
- Vezměte tobolky kardamomu a pevně na ně zatlačte plochou stranou nože, aby se rozbily na menší části.
- Do velkého hrnce dejte červené víno, brandy, nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu, plátky pomeranče, hřebíček, skořici, badyán, kardamom a cukr. Vše krátce zamíchejte, aby se ingredience propojily. Zahřejte na středním plameni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí (1–2 minuty).
- Snižte teplotu plotýnky na minimum a přikryjte pokličkou. Nechte vše v hrnci macerovat asi 30 minut. Svařák se nesmí vařit, aby nevyprchal alkohol, proto udržujte teplotu pod bodem varu.
- Přelijte obsah hrnce přes jemné síto.
- Nalijte svařák do hrnku a podávejte teplé, přidejte na ozdobu skořici či čerstvý plátek pomeranče.
Zdroj: Finedining Lovers
redaktorka FTV Prima