Mistr italské kuchyně se narodil a vyrůstal na Sardinii, která se neomylně podepsala na jeho vášnivém vztahu k jídlu.
Gianfranco Coizza
Jak Gianfranco říká, na Sardinii má jídlo úplně jiný význam než u nás: je o setkávání, rituálech, rodině, která je na tomhle slunném ostrově vždycky velká a pořádně rozvětvená. Rodinné jsou tu i restaurace, malé farmy s tím nejčerstvějším masem, olivové háje…
Jeho maminka byla navíc ředitelkou odborné školy, kam Gianfranco mohl chodit na kurzy vaření nebo pečení. Jeho táta měl pro změnu velkoobchod s potravinami. A oba rodiče doma často a rádi vařili. Jídlo bylo pro Gianfranca život prostě odmalička. Nevzdálil se mu ani tehdy, když nakonec odešel do Toskánska studovat literaturu – při škole pracoval ve vinařství, v tratoriích…
K nám do Česka se podíval poprvé v roce 1992, v roce 2001 se tu zabydlel a Praha je již jeho domovem natrvalo. Potkal tu svou ženu, stal se tátou a svého syna už také pomalu zasvěcuje do kulinárních tajemství. V Praze pomáhal otevřít několik restaurací. Menu sestavoval například v Aldente nebo Alforno Focacceria. Poslední tři roky působí jako lektor v Gourmet Academy. Od listopadu 2018 byl spolumajitelem a šéfkuchařem v Jan Paukert Bistro. Letos těsně před pandemií otevřel v Dolních Chabrech se svou životní partnerkou Annou Kovačič, známou módní fotografkou, restauraci A posto. Jeho partnerka vymýšlela designový koncept.