Období vánočních svátků až do Silvestra láká k návštěvě dobré restaurace. Po všem tom domácím vaření a pečení se nechte hýčkat od profesionálů a dopřejte si nevšední kulinární zážitek.
Ochutnali jsme za vás nová menu špičkových restaurací
Zavítala jsem do pěti známých pražských restaurací a ochutnala jsem jejich nová menu. Pokud se chystáte vyrazit s přáteli nebo rodinou za dobrým jídlem, tyto restaurace vám můžu s klidným srdcem doporučit. Ať už toužíte po klasické české, kreativní asijské nebo špičkové evropské kuchyni, určitě si vyberete.
Buddha Bar
Restaurace vedená šéfkuchařem Lukášem Želechovským patří bezpochyby mezi tři nejlepší Fusion podniky v Praze. Vedle Spices Mandarin Oriental Jiřího Štifta a Sasazu, kterému dal geniální koncept Shahaf Shabtay, je právě Buddha Bar třetím do party. Kreativní menu, které spojuje různé kuchyně asijského kontinentu na velmi vysoké gastronomické úrovni, zaručí nezapomenutelný zážitek.
Novému menu kralují nevšední předkrmy, například čerstvé ústřice s třemi druhy omáček, nebo křupavé kachní závitky s foie gras a švestkovou omáčkou, které jsme při ochutnávce prohlásili za vítěze předkrmů. Nechybí ani silný kachní vývar (tažený 20 hodin) s knedlíčky, nudlemi, zeleninou a houbami. V nové nabídce najdete i oblíbené sushi s originálním rukopisem, masožravci ocení špičkové masové chody, jako je Sansho Aburi Beef – ohněm opálená hovězí svíčková s pepřem Sansho a lanýžovou majonézou. Ani milovníci sladkého nepřijdou zkrátka, místní dezerty jsou vyhlášené! Zkuste třeba mangový cheesecake nebo kokosovou panna cottu s avokádem a pečeným ananasem.
Kachní nudlová polévka a křupavé kachní rolky s foie gras
Výběr nových dezertů v Buddha Baru
Babiččina zahrada
Průhonická restaurace, které vládne šéfkuchař Radek David, je důkazem, že klasická česká kuchyně má co nabídnout i ve vyšší gastronomické lize. Příjemně domácký interiér s dřevěným nábytkem, kachlovými kamny a útulnými dekoracemi vás přivítá s otevřenou náručí. A pak už se jen nechte unášet chuťovými zážitky, které pro vás v místní kuchyni připraví. Aktuální menu bude na jídelním lístku až do 15. ledna rozhodně stojí za návštěvu. Z předkrmů musím doporučit králičí paštiku s lískovými oříšky nebo huspeninu z vepřových nožiček – česká specialita, na kterou se zapomíná, a přitom je to velká dobrota.
Z hlavních chodů rozhodně nepropásněte zajíce na černo s brusinkami a sušenými švestkami, kterého originálně doplňuje rolovaný bramborový knedlík s perníkem. Vynikajicí je také kohout na víně s restovanými houbami na slanině. Kynuté buchtičky s rumovým sirupem a vanilkové šodó budou důstojnou sladkou tečkou, stejně jako povidlové taštičky s mákem a cukrem.
Café Buddha Balbínova
Útulná restaurace na pražských Vinohradech představila pod vedením nové šéfkuchařky Sofie Smith nové menu. Kromě stálé nabídky thajských specialit a originálního sushi můžete nově vyzkoušet i pokrmy z vietnamské, malajské, thajské či kambodžské kuchyně. Za ochutnávku určitě stojí například Crispy Soft Shell Crab Namtok nebo Duck Gua Bao. V nabídce restaurace je i 5 nebo 9chodové degustační menu, díky kterému můžete ochutnat kreativní pokrmy z celé jihovýchodní Asie. Pokud vás příprava asijské kuchyně láká i doma, můžete si do Café Buddha zajít i na kulinární workshop. V restauraci si také můžete koupit čerstvé ryby nebo suroviny na výrobu sushi.
http://balbinova.cafebuddha.cz
Chez Marcel
Francouzská restaurace v samém srdci Prahy je na gastronomické scéně již 20 let. Kromě velmi příjemného prostředí si své stálé zákazníky hýčká výbornou kuchyní i nabídkou vynikajících vín. Z nového menu šéfkuchaře Romana Dolejše jsme ochutnali například výtečné domácí raviolky plněné kachním ragú nebo bůček pečený 24 hodin s červeným zelím se švestkami a domácím chlebem. Bůček na přání našich hostů. V mém podání podélně několikrát rozříznutý, mazaný zajímavými směsi bylin, jablek, zázvoru a poté zpět složený do sebe. Pečený v troubě při nízké teplotě 24 hodin.
Bonusem je i to, že většina jídel v nabídce je připravována bez lepku.
La Veranda
I restaurace La Veranda patří mezi stálice pražské scény – letos slaví už patnácté narozeniny. Šéfkuchař Radek David kombinuje nejraději italskou a francouzskou kuchyni, ale nebrání se ani vlivům české kuchyně, zvlášť v sezonní nabídce. Kromě oblíbených jídel, jako je svíčková z divočáka, restované kalamáry či pečená kachní játra foie gras, nabízí restaurace i speciální menu inspirované například lesem. Každopádně si zde dopřejte sladkou tečku, jejich čokoládový fondant je právem vyhlášený!
Připravila Klára Michalová, foto: archiv