Cukrářská kouzelnice Stáňa Mutlová vás ve své knize Sladké bary naučí péct zbrusu nové sladkosti a aranžovat je tak krásně, že se i té nejzhýčkanější návštěvě zatají dech. Pojďte proniknout do umění tzv. sweet barů – stolů a koutků plných svůdně vypadajících a skvěle chutnajících sladkostí.
Objevte kouzlo sladkých barů
Patříte k prvním Češkám, které propadly umění tzv. sweet barů. Čím přesně vás „sladká zákoutí“ okouzlila?
Když jsem začínala pronikat do tajů cukrařiny, hodně jsem se inspirovala v zahraničí. A tam jsem na tzv. sweet bary (česky sladké bary, pozn. redakce) narazila poprvé a hned jsem se do nich zamilovala. Líbí se mi především jejich hravost. Existuje milion a jedna varianta, jak sladký bar poskládat. Dalo by se říct, že co kus, to originál. Stačí si vyhrát s dekoracemi a s designem jednotlivých dezertů tak, aby všechno ladilo do posledního puntíku.
Čemu jste se věnovala, než jste svůj sladký koníček proměnila v plnohodnotné zaměstnání?
Miluji kreativní práci, takže jsem dlouhé roky strávila v reklamním průmyslu a marketingu. V roce 2013 jsem založila značku Punk Rock Cakes. Pak už všechno nabralo celkem rychlý spád – hned v prvním roce se seběhla realizace několika zajímavých projektů pro známé osobnosti, zájem projevily i velké firmy... Postupem času spokojených zákazníků přibývalo, a tak se z koníčku stalo plnohodnotné zaměstnání.
Co je pro vás ve vaší práci největší výzvou?
Posouvat hranice. Nespokojit se s tím, co už umím, ale jít pořád dál a zkoušet stále nové a nové věci. Samozřejmě občas narazím na překážku, ale je tu další výzva – překonat ji! Ráda tvořím neotřelé designy a ještě raději se o své zkušenosti dělím s ostatními – od jara proto pořádám kurzy, kde každého naučím všechno, co umím. Je skvělé pozorovat, jak lidé přijdou na kurz s tím, že je to těžké a odcházejí nadšení, že už vědí, jak na to. Mám z toho vždycky obrovskou radost a dává mi to energii do další práce.
Vzpomenete si, kdy vám vaše „sladké poslání“ udělalo největší radost?
To je těžké, všechno, co dělám, je svým způsobem radost. V poslední době mě ale nejvíce dojala jedna paní, která mi na Facebook posílala fotky svých krásných výtvorů inspirovaných mojí knihou Sladké bary. Napekla snad polovinu všech receptů. Když jsme se pak osobně setkaly, bylo z toho milé několikahodinové povídání. Vyprávěla mi, jak u každého sladkého díla vystavuje moji knížku, a že jsem ji dokonce inspirovala k založení vlastní „značky“. Mám z ní obrovskou radost. Podobné příběhy dávají člověku pocit, že to, co dělá, má smysl a těší to nejen jeho, ale i lidi okolo.
Prozradíte, jak hodláte ve své radostné činnosti pokračovat?
Na web sladkebary.cz pravidelně přidávám zápisky, tipy a recepty, které se už do knihy nevešly. Nechybí ani informace o kurzech – například 26. 9. se s námi můžete naučit zdobení luxusních cupcakes.
Sladké bary
Stániny majstrštyky najdete v knize Sladké bary, kterou vydalo nakladatelství SmartPress. Recepty jsou rozděleny do deseti kapitol podle atmosféry, jakou chcete vytvořit. Nechybí dámská jízda ve stylu Sexu ve městě ani retro kapitola Vintage či filmová pohádka Vzhůru do oblak. Děti nadchne pestrobarevná Karlíkova továrna na čokoládu či netradiční Halloween a Vánoce. Všechny recepty jsou prověřené dlouhou praxí, ale bez potíží je zvládne i laik.
Více informací o knize najdete na www.smartpress.cz, kde si lze kuchařku také objednat.
Autor Eva Karlasová