Kuchařek vychází každý rok velké množství a není jednoduché se v novinkách zorientovat. Proto vám přinášíme přehled těch nejpovedenějších kuchařských knih, které vyšly před Vánoci a určitě mezi nimi najdete dárek pro každého milovníka dobrého jídla.
16 tipů na nejkrásnější nové kuchařky pod stromeček
Zapojili jsme se i my a máme pro vás kuchařku s nejlepšími zimními recepty, které znáte z časopisu Prima FRESH.
Své knihy představili i známí kuchaři – my hoříme láskou pro každou knihu od Yotama Ottolenghiho, který letos nabízí sladké dobroty. Zdravé a fit recepty najdete v nové knize Gordona Ramsayho, Zdeněk Pohlreich přináší inspiraci na jednoduché a rychlé večeře.
Nezahálejí ani čeští foodblogeři – letos je nadílka z českých luhů a hájů opravdu velká. Neplecha na plechu nás okouzlila krásnou knížkou, která kromě úctyhodného počtu receptů nabízí i cestovatelský deník. Pro milovníky sladkého doporučujeme knížku od Lelí Hnídákové – Cupcakes. Velmi úspěšné kuchařky od My Cooking Diary a Cat & Cook dostaly své zbrusu nové druhé pokračování. A se svou prvotinou se představil i Martin Legeza.
Tím ale náš výčet zdaleka nekončí! Podívejte se na všechny tipy na nové kuchařky a vyberte tu pravou:
Kuchařka pro zimní dny
Prima FRESH
Kuchařka sestavená z receptů z časopisu Prima FRESH přináší recepty pro krátké tmavé zimní dny, kdy je tolik času na vaření složitějších jídel, která zahřejí a plnou chutí potěší žaludek i smysly. Uvařte si vydatné polévky, třeba kari polévku z pečeného květáku nebo severskou rybí polévku, pestré předkrmy a chuťovky, zajímavá hlavní jídla z masa, drůbeže i ryb, dokonce i vegetariánské pokrmy jako chilli con dýně. Mezi hlavními jídly nechybí ani germknödel, tolik oblíbený při lyžařských výpravách do Alp. A na závěr sladká tečka: co třeba oříškový koláč s pomerančem? K vrcholům zimního vaření patří období Vánoc, které má v kuchařce samostatnou kapitolu.
Kuchařka pro moderní babičku
Kateřina Bednářová
Žadoní-li vnoučata o muffiny, burger s trhaným masem, avokádový sendvič a další moderní jídla, která znají z oblíbených bister, ale babička o nich nikdy neslyšela, může si připadat trochu trapně. Tahle knížka jí odhalí chutě mileniálů a představí všechny ty moderní suroviny a způsoby přípravy. A protože babičky zpravidla umí dobře vařit, zvládnou srozumitelně popsané recepty na první pokus a zjistí, že jejich příprava je překvapivě rychlá i snadná. Dobré jídlo u babičky zůstává jistotou i v dnešní době posedlé zdravým životním stylem a tahle kniha uspokojí všechny.
Cupcake – Velký sen o malém dortíku
Lelí Hnidáková
Populární minidortíčky si získaly srdce dětí a dospělých po celém světě už dávno. Svedly by i samotného Fausta – možná proto se poblíž jeho domu u Karlova náměstí zrodila jedna z nejlepších cukráren specializujících se právě na lahodné košíčky. (Tady a také na e-shopu www.leliscupcakes.com také knížku výhradně zakoupíte). Ani Lelí´s cupcakes, respektive jejich tvůrkyně a majitelka Lelí, neměla cestu k úspěchu sypanou jen sladkými drobečky, jak se dočtete, nicméně tenhle příběh má nakonec sladkou tečku.
Sladké
Yotam Ottolenghi, Helen Gohová
Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.
Japonská kuchyně
Tim Anderson
Domácí přípravu neuvěřitelných japonských jídel zpřístupňuje britský šéfkuchař, který jejich kouzlu podlehl. Činí tak nejen s přehledem, ale i jako praktik vědomý si jistých rozdílů mezi asijskými a západními chutěmi i rozdílů přístupu k vaření. Soustředil se proto na sedm základních surovin, jejichž pomocí můžete japonizovat každý pokrm, a posléze uvádí ty nejznámější recepty způsobem, jenž neodradí ani ty nejbázlivější. Tim je ale opravdový znalec japonské kuchyně, rozhodně tedy neočekávejte náhražky či nápodoby – zato si připravte hůlky na plné misky tipů, poznatků, triků a inovací.
Neplecha na plechu
Jedlý cestovní deník Markéty a Františka – autorů stejnojmenného blogu a světoběžníků vás provede 18 destinacemi. Na 328 stránkách poznáte světové metropole i romantické ostrovy pěti krásných světadílů. Nahlédnete do kuchyní místních obyvatel a formou 111 známých i méně známých jídel se jejich kuchyní provaříte. Zjistíte, že lepší než cestovat prstem po mapě je rajzovat vařečkou v hrnci, a až se na výlet opravdu vydáte, budete díky téhle nevšední a vtipné knížce přesně vědět, kam jet a co si tam dát.
My Cooking Diary 2
Kateřina Saint Germain
Ani druhý díl kuchařky autorky populárního blogu a dnes již čerstvé maminky nezklame. Stovka vyzkoušených a snadných receptů kombinuje domácí klasiku s inspirací z cest a je přehledně rozdělena na snídaně, obědy a večeře s důrazem na bezmasá jídla, ale nikoliv výhradně. Odlehčené, vtipné, ze života, pro každého. Aneb zhuštěná verze jednoho z nejoblíbenějších místních (food) blogů.
Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová
Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, která zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty.
.
Krásné Vánoce
Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka si vysnila vánoční knížku a když ji nemohla nikde najít, spojila se s 16 inspirativními blogerkami a společně vytvořily nádhernou obrazovou publikaci Krásné Vánoce s podtitulem Sváteční inspirace od českých blogerek. Obsahuje nejen recepty na vánoční pokrmy, ale i tipy na dekorace, balení dárků a drobnosti, které vykouzlí vánoční atmosféru. Kniha je milým pohlazením po duši od adventu po Nový rok, který si tak můžete užít v klidu a pohodě.
12 měsíců v české kuchyni
Martin Legeza
Přesněji řečeno od září do srpna. Proč tohle časové vymezení? Protože mladý kuchař ještě studuje, a tak začíná s počátkem školního roku (kdy se u nich vařilo zvlášť kvůli prvnímu školnímu dni) a končí prázdninami u babičky. Přísně se drží sezony a vybírá z ní vždy to nejlepší. Sbírka nejpovedenějších receptů včetně slavnostních – od svatomartinských a vánočních až k valentýnským – od kluka s vařečkou, o kterém toho ještě asi dost uslyšíme. A už se na to těšíme.
Jíme zdravě po celý rok: Sezonní vaření levně a jednoduše
Petr Novák, Barbora Lundgren, Barbora Hlubučková
Již čtvrtý knižní projekt známé trojice, tentokrát s důrazem na sezonní suroviny, které jsou běžně dostupné a šetří kapsu. Více než 150 receptů zvládne i úplný začátečník, sezonní kalendář poradí, kdy a kterým směrem se vydat pro čerstvou úrodu nebo do zeleniny. Od chřestu po sladké brambory – čtyři sta stran lákavého čtení a nápadů.
Green Kitchen at Home - Rychlá a zdravá vegetariánská jídla pro každý den
David Frenkiel a Luise Vindahl
V kuchařce Green Kitchen at Home se s námi její autoři dělí o více než 100 vegetariánských receptů – svých rodinných favoritů, které jsou charakteristické pro jejich každodenní kuchyni. Jde o jídla, po nichž se budete cítit a vypadat skvěle, od rychlých a lahodných snídaní i večeří pro každý den až po propracovanější jídla na víkendové oslavy. Recepty jsou chytře sestaveny tak, že podle nich uvaříte velmi snadno, uvedena je doba přípravy i spousta užitečných tipů, což vám usnadní práci. Díky fantastickým fotografiím a food stylingu stejně jako milým osobním příběhům povyšuje Green Kitchen at Home moderní a inspirativní bezlepková vegetariánská jídla na novou úroveň. Tohle je kuchařka, k níž se budete stále a znovu vracet.
Víno ve sklence a na talíři
Kristina Šemberová
Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha. www.vinnakucharka.cz
Taková normální kuchařka
Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda“. Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření.
Moje dokonalá fit jídla
Gordon Ramsay
Britský šéfkuchař Gordon Ramsay je známou televizní hvězdou, oceňovaným michelinským šéfkuchařem s restauracemi po celém světě a hlavně vášnivým sportovcem. Recepty do své kuchařky proto rozdělil do tří tematických celků – hubnutí, sport a zdraví. Přes sto lahodných nápadů na zdravá a výživná jídla ocení sportovci, rodiny s dětmi, zaneprázdnění workoholici i senioři a pacienti v rekonvalescenci. Zkrátka všichni, kdo si chtějí ještě dlouho užívat život ve zdraví, radosti a v pohodě. Protože to, co jíte, významně ovlivňuje, jak se cítíte a co dokážete.
Zachraň jídlo v kuchyni
100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku
Sympatická a vysoce potřebná místní iniciativa soustředěná na neplýtvání jídlem se dočkala své knižní podoby. Stovka receptů na 256 stranách činí přesně to, co slibuje, a navíc velice chutným způsobem. Najdete tu i řadu informací a faktů (často alarmujících) a také tipů na správné skladování potravin, určení jejich čerstvosti a samozřejmě i příslušnou přípravu. O předmluvu se postaral proslulý šéfkuchař Massimo Bottura a své příspěvky přidali i Martin Škoda, Juliana „Maškrtnica“ Fischerová, Hugo Hromas či Kateřina „Smooth & Cooking“ Kuranová.
A jeden bonusový tip na dárek, pro ty, kdo rádi dobře jedí, ale raději to, co uvařil někdo jiný...
365 – Gastromapa Lukáše Hejlíka
Herec Lukáš Hejlík se věnuje blogu Gastromapy už 6 let! Objíždí české luhy a moravské háje a každý den přináší jeden tip na místo, kde se lidé můžou dobře najíst, napít, dát si skvělou kávu nebo něco sladkého. Za ty roky projedl přes milion a půl, navštívil skoro půl druhého tisíce podniků, a tak bylo na čase to posunout dál. Nejdřív vznikla appka a teď i knížka Gastromapy. Jmenuje se 365 – Gastromapa Lukáše Hejlíka, a to hned z několika důvodů – dělal jí 365 dní, má 365 stran, ale především přináší 365 tipů. Podniky rozdělil do 31 kapitol, jedna vás vezme s sebou na výlet po Česku, další vás zavede na přísnou snídani, na rychlý oběd, na jídlo z foodtrucku nebo za tím největším zážitkem! Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný skvělý podnik nečekali. Nebo vás nechá proletět se po těch nejlepších kuchyních světa. Tuhle knížku potřebujete na cesty. Nebo spíš – tahle knížka vám ty cesty naplánuje!
PŘIPRAVILA KLÁRA MICHALOVÁ