Minimální trvanlivost a označení „spotřebujte do“ jsou důležitými termíny na obalech potravin, které mohou pomoci spotřebitelům udržet jídlo v bezpečné kvalitě ke konzumaci. Tyto informace jsou však často špatně pochopeny, a dochází tak ke zbytečnému vyhazování nezávadného jídla.
Mýty o minimální trvanlivosti a datu spotřeby. Tahle informace ušetří spoustu peněz
Datum vypršení trvanlivosti na potravinách může být zdrojem zmatku a dezinformací pro mnoho lidí. Existují mýty, které souvisejí s těmito údaji.
Minimální trvanlivost
Jedním z nejrozšířenějších mýtů je, že potraviny jsou k vyhození hned po datu vypršení minimální trvanlivosti. Pokud je však takové jídlo správně skladováno, je stále bezpečné ke konzumaci i po překročení tohoto data. Datum vypršení minimální trvanlivosti se totiž týká kvality potravin, nikoli její bezpečnosti. Potravina může ztratit svou kvalitu, chuť a vzhled, ale pár dnů je stále vhodná ke konzumaci. U řady trvanlivých potravin, jako jsou luštěniny, těstoviny, rýže nebo konzervované potraviny, je tato lhůta řádově delší a lze je konzumovat i několik měsíců, či dokonce let po datu uvedeném na obale.
Datum na potravinách je však pouze orientační a není závazné. Skutečná doba trvanlivosti závisí na mnoha faktorech, jako jsou podmínky skladování a přeprava.
Spotřebujte do...
Na druhé straně, označení „spotřebujte do“ určuje datum, do kterého musí být potravina snědena, aby byla bezpečná. Pokud ji budete chtít sníst po tomto datu, může být potravina zdravotně riziková a může v ní docházet k množení bakterií, které mohou způsobit nepříjemné zdravotní potíže.
Pokud chcete ušetřit peníze a snížit plýtvání potravinami, podívejte se na následující tipy:
- Nakupujte pouze tolik potravin, kolik opravdu potřebujete.
- Sledujte datum minimální trvanlivosti a datum spotřeby. Plánujte podle nich svůj jídelníček.
- Pokud máte potraviny s blížícím se datem spotřeby, umístěte je v lednici do přední části, abyste je měli na očích, a využijte je v kuchyni co nejdříve.
- Zbytky jídla zamrazte.
- Využívejte zbytky z jídel a zkuste je použít v nových receptech.
- Kupujte potraviny v akci a plánujte jídelníček.
Využití těchto tipů pomůže ušetřit peníze a minimalizovat plýtvání potravin. Dbejte na to, aby potraviny byly skladovány správně a nevystavujte je nevhodným podmínkám.
Zdroj: thedailymeal
Připravte klasickou čočku na kyselo s vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima