Mnoho pokrmů, které se tváří jako mořské dobroty, se reálně vyrábí složitým chemickým postupem a obsahuje rybího masa jen pomálu. Krabí tyčinky na tom nejsou jinak. I přesto se o nich začíná mluvit jako o pokrmu budoucnosti.

Mnoho pokrmů, které se tváří jako mořské dobroty, se reálně vyrábí složitým chemickým postupem a obsahuje rybího masa jen pomálu. Krabí tyčinky na tom nejsou jinak. I přesto se o nich začíná mluvit jako o pokrmu budoucnosti.
Mnoho pokrmů s mořskými plody se často připravuje z něčeho, čemu se říká surimi – kaše vyrobená primárně ze zbytků aljašské tresky. Například krabí tyčinky se v supermarketech prodávají na pultech spolu s rybami ve vzduchotěsném obalu, skrz které lze vidět autentické červené pruhy imitující krabí skořápku a maso. Jejich popularita je pravděpodobně částečně vázána na skutečnost, že jsou řádově levnější než jiné druhy mořských plodů.
Krab je zkrátka drahý a pro mnohé málo dostupný, tato hmota je tedy alternativou napodobující jemné a chutné krabí maso. Ryba je však v tomto výrobku zastoupena jen z 20–50 %, zbytek tvoří směs škrobu, vody, rostlinného oleje, vaječných bílků, sóji, cukru a soli. Jedná se o vysoce zpracované jídlo, které se často považuje za nezdravé. Především pak konzervanty a směs dochucovadel činí tuto potravinu kontroverzní.
Surimi mořské plody byly původně vytvořeny před stovkami let japonskými kuchaři, kteří tak zachraňovali ryby, které nemohly být použity jinak. Dělali z nich kaši a zpracovávali je do dalších jídel. V 60. letech 20. století přišel jeden japonský chemik na to, jak konzervovat surimi cukrem, a dát mu tak dlouhou životnost, což oficiálně odstartovalo celý surimi průmysl.
Nicméně ryby se v blízké budoucnosti stanou luxusem, který si lidé nebudou moci vychutnat tak běžně jako dnes. Může za to globální oteplování a nadměrný rybolov. Světový fond na ochranu přírody předpovídá, že do roku 2050 si miliony lidí na celém světě nebudou moci dovolit kupovat ryby. Surimi mořské plody jsou levné, udržitelně vyráběné jídlo, které těm, kteří nemají finance na pravé krabí maso, navodí alespoň chuť mořských korýšů. V budoucnosti se tak může stát, že je na jídelníčku restaurací uvidíme častěji než doposud.
Zdroj: thedailymeal, thrillist
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living