Jako by jeho sytě rudé chvosty byly výsměchem přicházejícímu podzimu. Na záhonech nestydatě září a v kuchyni je nesmírně zajímavý.
Nesmrtelný laskavec
Laskavců je mnoho druhů. Patří do široké čeledi merlíkovitých, která čítá velké množství rostlin, které jsou jedlé nejen jako býlí, ale také se používají jejich semena. Nejznámější je dnes pravděpodobně quinoa neboli merlík chilský, jehož semínka se stala v posledních letech velmi módní. A do této čeledi patří i další rostliny, které běžně nakupujeme třeba i zatavené v sáčcích – listový špenát i červená řepa.
Jediný jedlý
Laskavec, který můžeme v suchém podzimním počasí pozvat na talíř, se jmenuje ohnutý neboli Amaranthus caudatus. Ano, jedná se o tlusté červené hrozny, které se sklánějí z poměrně statných rostlin. Laskavec ocasatý je jediný z laskavců, který v kuchyni chutná dobře. Ty ostatní jsou většinou příliš ostnité a jíst se nedají ani po důkladné tepelné úpravě. Mnoho rostlin z čeledi merlíkovitých je vynikající ve vrcholném jaru, když vyrážejí listy. Ono to nebude dlouho trvat a zase budou k ochutnávání všechny lebedy a merlíky, ale teď se příroda chystá ke spánku a naše chutě jsou spíš vyladěny na hutnější potraviny.
Věčně živý
Květy laskavce, respektive celá květenství, jsou dosti tuhá. Proto dostal také jméno amaranthus neboli nesmrtelný. Asi nějakou špatnou interpretací latinského slova dostala je rostlina česky pojmenována laskavec. Koneckonců láska je považována za nesmrtelnou, takže interpretace jsou spíš pro jazykozpytce než pro kytkožrouty. Ve francouzské armádě jsou prý parašutisté nazýváni „laskavcové barety“ a to jednak pro tu jejich barvu, která je temně červená, a jednak proto, že jim je v jejich divoké profesi přán co nejdelší život, rozumějte nesmrtelnost.
Co s ním v kuchyni
Červené ocásky laskavce jsou nesmírně lahodné smažené v těstíčku. Je to skvělé jídlo pro nadcházející podzim. Těstíčko může být nějaké sofistikovanější, třeba odlehčené bílkovým sněhem. Pak se laskavec může podávat s hedvábnou bramborovou kaší jako hlavní jídlo. Lehčí varianty mohou sloužit jako vložka do podzimních vývarových polévek. Můžete vyzkoušet těstíčko s pivem a pak podávat amarantové smaženky jako chuťovky k aperitivu nějaké poslední letní oslavy. A pak existuje bezpočet různých asketických variant ve stylu tempury, s nimiž potěšíte srdce veganů. A nebojte se přidat do těstíčka trochu nějaké koření – skořici nebo mletý hřebíček – a podávat smažený laskavec s nějakou lehce kyselou červenou marmeládou jako dezert. V tomto případě jako variace na španělské churros.
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu