Že malé věci dokážou velké zázraky, platí v kuchyni několikanásobně. Špetka koření, zrníčka nebo semínka jsou tajemstvím nejen netradiční chuti, ale i jemného doladění celého pokrmu. Už jste slyšeli o konopném semínku – superpotravině o velikosti několika milimetrů?
Nejlepší recepty, do kterých můžete přidat konopné semínko
Jemná oříšková chuť předurčuje konopné semínko k využití ve všech krémových polévkách, kam jindy strouháme muškátový oříšek, skvělá je v kombinaci s čokoládou nebo do salátů – ať už v podobě zálivky nebo křupavého překvapení. Ale nepředbíhejme, nejprve určitě chcete vědět, proč byste ho vůbec měli chtít do jídelníčku zařadit.
Zdraví o velikosti milimetrového semínka
Největší výhodou konopného semínka je přítomnost omega 3 a 6 mastných kyselin v poměru stejném jako má lidské tělo, tedy 1 : 3. Mimo to je bohaté na vitamíny E, B1 a B2, draslík, vápník a vlákninu. Stačí hrst semínek a máte splněnou denní dávku hořčíku a téměř také železa a zinku. Přispívá správnému trávení, posiluje imunitu a brání ukládání cholesterolu v krvi.
V tomto receptu konopná semínka rozhodně využijete!
Trpíte-li ekzémy, akné nebo jinými problémy s pletí, možná už jste slyšeli o vhodnosti doplnit stravu o potraviny bohaté na lecitin. Konopné semínko patří mezi jedno z nich – díky lecitinu je pokladem pro naši pokožku. Obsahuje dokonce více bílkovin než sója. Pro vegetariány a všechny, co se vyhýbají masové stravě, představuje konopné semínko důležitou součást pestré stravy. A co je asi nejdůležitější – těchto výživných látek obsahují konopná semínka vysokou koncentraci, takže k minimální denní dávce vám stačí jedna lžíce.
Do salátů s ním
Balíček s konopným semínkem koupíte v obchodech se zdravou výživou, obvykle dostanete na výběr mezi loupaným a neloupaným semínkem. Na co se které z nich hodí?
Z loupaných semínek můžete připravit zálivku na salát. Chutná je kombinace rozmixovaného konopného semínka, jablečné šťávy a oleje. Máte-li raději exotičtější chutě, můžete zkusit loupané semínko smíchat a s cizrnovou pastou tahini – v kombinaci s pečeným lilkem zakápnutým citronem jde o prostě neodolatelnou pochoutku.
Dozdobíte jím i zeleninové nebo ovocné saláty. Loupaným konopným semínkem můžete například dochutit salát s aktuální sezonní zeleninou: zeleným chřestem, mrkví a zálivkou z balzamikového octa. Dokonalou přísadou do salátů je také olej z konopného semínka – překvapí vás, o kolik má výraznější chuť než olivový olej.
Oříšková třešnička na krémové polévce
Krémové polévky – vůbec nejlepší začátek, pokud si nejste jistí a chuť konopného semínka si chcete nejprve otestovat. Hráškový, dýňový krém nebo polévka z medvědího česneku – oříšková chuť konopného semínka je podtrhne podobně jako muškátový oříšek. Nastrouhané semínko v kuchyni krásně zavoní. A stejně tak se hodí i do italského houbového rizota.
Na snídaně a svačiny
Z loupaných konopných semínek můžete připravit také konopnou pomazánku – v kombinaci s dalšími oříšky a olejem stačí rozmixovat. Podobným způsobem jej můžete zapojit také do domácího pesta. Jako jiná dochucující semínka můžete i to konopné přidat do ovesných kaší, jogurtů a podobných oblíbených snídaní šampionů. A navrch si nasypejte konopná semínka i na pečivo.
Z neloupaného konopného semínka si můžete vyrobit konopné mléko. Semínko namočte do vody na alespoň 8 hodin, potom je sceďte a nechte naklíčit. Po dobu tří až pěti dnů je třikrát denně proplachujte. Poté byste měli získat úrodu klíčků. Ty už stačí jen rozmixovat s podílem vody – a tradá, rostlinné mléko je na světě.
Na mlsání
Na konopné semínko si vzpomeňte, až budete usedat k novému dílu seriálu a vyčítavě hledět na sáček chipsů. Pražená, solená nebo ochucená konopná semínka nezdravé mlsání skvěle zastoupí. Běžně k dostání jsou pražená semínka – slané i sladké varianty. Pokud si dovolíte hřešit o něco více, ochutnejte konopné semínko v čokoládě. Vyvážený poměr konopného semínka (10 %) na hořkou čokoládu obsahuje tenká čokoláda Carla 70% s konopným semínkem nebo také novinka na trhu – bonboniéra čokoládových bonbonů naplněných konopným semínkem – Konopky.
Čokoláda a konopné semínko si rozumí stejně dobře jako oříšky. Do pečení, do buchet, do bábovky a čokoládových muffinů se tak hodí bez výjimky. V obchodech seženete také mouku z konopného semínka.
redaktorka FTV Prima