Cottage je měkký, čerstvý sýr s jemnou a mírně kyselou chutí. Má nízký obsah kalorií, je nabitý bílkovinami a jeho výroba není vůbec složitá. Původně se připravoval v domácnostech z nejrůznějších druhů mléka, které zbylo po výrobě másla.
Vyrobte si domácí čerstvý cottage sýr. Je to snadné a chuťově naprosto skvělé
Cottage je velmi snadný na výrobu Zdroj: istock.com
Jemná chuť sýru cottage se hodí do mnoha nejrůznějších jídel. Přidat ho můžete jak do sladkých, tak slaných receptů. Jeho velkou výhodou je snadná příprava. Cottage lze připravit z různých druhů mléka s odlišným procentem tuku.
Různé druhy cottage sýru
Bez ohledu na druh mléka mají všechny cottage sýry skvělé zdravotní přínosy. Obsahují vysoký podíl bílkovin a vápníku. Do domácího sýru můžete přidat pouze tolik soli, kolik vám vyhovuje. K výrobě navíc potřebujete pouze tři ingredience – mléko, vinný ocet a sůl.
Ingredience na dva kelímky cottage sýru:
- 1 500 ml čerstvého mléka (polotučného či plnotučného)
- 4 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy
- sůl dle chuti
Na dochucení podle preferencí:
- pepř
- pažitka
- česnek
- bylinky
- paprika
Kuchyňské náčiní:
- hrnec s pokličkou
- vařečka nebo metla
- cedník nebo sítko
- utěrka nebo plátýnko
- miska
- děrovaná lžíce
- kuchyňský teploměr
Recept na sýr cottage:
- Mléko nalijte do hrnce a zahřejte na 90 °C. Vařečkou nebo metlou čas od času jemně mléko promíchejte, aby se na dně hrnce nepřipálilo. Jakmile se mléko zahřeje na požadovanou teplotu, sundejte hrnec z plotny.
- Nalijte do hrnce ocet nebo citronovou šťávu a promíchejte vařečkou nebo metličkou. V tomto okamžiku se mléko začne srážet. Poté hrnec přikryjte a nechte 30 minut odpočívat.
- Mezitím připravte sítko s plátýnkem a vložte ho do připravené mísy. Sýr musí mít pod cedníkem místo na odkapávání. Pomocí děrované lžíce přesuňte tvarohovou hmotu z hrnce do vyloženého cedníku a nechte všechnu vodu odkapat.
- Po odkapání vody vyjměte z cedníku plátýnko či utěrku spolu se sýrem. Látku pevně stáhněte a sýr sbalte do koule. Zabalený sýr opláchněte studenou vodou a druhou rukou ho jemně mačkejte.
- Poté sýr vložte do čisté misky a pomocí metly nebo vařečky ho rozlámejte na menší kousky. Pak vmíchejte sůl či další ingredience. Před podáváním nechte sýr alespoň hodinu vychladit. V lednici vám vydrží týden.
PRIMA TIP: Pokud máte k dispozici zavařovací sklenici, uložte do ní sýr a pevně uzavřete. Poté obraťte sklenici víčkem dolů a takto ji umístěte do lednice. Zabráníte tak rychlému rozšiřování bakterií a sýru tak prodloužíte trvanlivost.
Co se syrovátkou
Odkapanou syrovátku můžete uložit do lednice nebo ji zmrazit a použít do polévek a smoothie.
Zdroj: sevensons.net; foto: iStock
redaktorka FTV Prima
