Cottage je měkký, čerstvý sýr s jemnou a mírně kyselou chutí. Má nízký obsah kalorií, je nabitý bílkovinami a jeho výroba není vůbec složitá. Původně se připravoval v domácnostech z nejrůznějších druhů mléka, které zbylo po výrobě másla.
Vyrobte si domácí čerstvý cottage sýr. Je to snadné a chuťově naprosto skvělé
Jemná chuť sýru cottage se hodí do mnoha nejrůznějších jídel. Přidat ho můžete jak do sladkých, tak slaných receptů. Jeho velkou výhodou je snadná příprava. Cottage lze připravit z různých druhů mléka s odlišným procentem tuku.
Různé druhy cottage sýru
Bez ohledu na druh mléka mají všechny cottage sýry skvělé zdravotní přínosy. Obsahují vysoký podíl bílkovin a vápníku. Do domácího sýru můžete přidat pouze tolik soli, kolik vám vyhovuje. K výrobě navíc potřebujete pouze tři ingredience – mléko, vinný ocet a sůl.
Ingredience na dva kelímky cottage sýru:
- 1 500 ml čerstvého mléka (polotučného či plnotučného)
- 4 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy
- sůl dle chuti
Na dochucení podle preferencí:
- pepř
- pažitka
- česnek
- bylinky
- paprika
Kuchyňské náčiní:
- hrnec s pokličkou
- vařečka nebo metla
- cedník nebo sítko
- utěrka nebo plátýnko
- miska
- děrovaná lžíce
- kuchyňský teploměr
Recept na sýr cottage:
- Mléko nalijte do hrnce a zahřejte na 90 °C. Vařečkou nebo metlou čas od času jemně mléko promíchejte, aby se na dně hrnce nepřipálilo. Jakmile se mléko zahřeje na požadovanou teplotu, sundejte hrnec z plotny.
- Nalijte do hrnce ocet nebo citronovou šťávu a promíchejte vařečkou nebo metličkou. V tomto okamžiku se mléko začne srážet. Poté hrnec přikryjte a nechte 30 minut odpočívat.
- Mezitím připravte sítko s plátýnkem a vložte ho do připravené mísy. Sýr musí mít pod cedníkem místo na odkapávání. Pomocí děrované lžíce přesuňte tvarohovou hmotu z hrnce do vyloženého cedníku a nechte všechnu vodu odkapat.
- Po odkapání vody vyjměte z cedníku plátýnko či utěrku spolu se sýrem. Látku pevně stáhněte a sýr sbalte do koule. Zabalený sýr opláchněte studenou vodou a druhou rukou ho jemně mačkejte.
- Poté sýr vložte do čisté misky a pomocí metly nebo vařečky ho rozlámejte na menší kousky. Pak vmíchejte sůl či další ingredience. Před podáváním nechte sýr alespoň hodinu vychladit. V lednici vám vydrží týden.
PRIMA TIP: Pokud máte k dispozici zavařovací sklenici, uložte do ní sýr a pevně uzavřete. Poté obraťte sklenici víčkem dolů a takto ji umístěte do lednice. Zabráníte tak rychlému rozšiřování bakterií a sýru tak prodloužíte trvanlivost.
Co se syrovátkou
Odkapanou syrovátku můžete uložit do lednice nebo ji zmrazit a použít do polévek a smoothie.
Zdroj: sevensons.net; foto: iStock
redaktorka FTV Prima