Ať se v kuchyni pohybujete často, nebo jen sporadicky, určitě máte zásobu nejrůznějšího koření. Ty druhy, které využíváte nejčastěji, skladujete po ruce, zatímco ty, se kterými často nevaříte, se schovávají zastrčené daleko vzadu. Některá koření pravděpodobně leží na poličce už roky. Máme pro vás jednoduché tipy, jak je udržet čerstvé, uspořádané a připravené k použití.
Jak skladovat a organizovat koření, aby bylo maximálně čerstvé a chutné
Abyste své koření využívali co nejlépe a měli přehled o všem, co máte, je načase udělat si v nepořádku pořádek. Čerstvost bylinek a kondice sušeného koření, mají velký vliv na chuť připravovaného jídla.
Jak skladovat koření a bylinky
Většina z nás má v kuchyni mimo čerstvých bylinek i uloženou sbírku sušeného koření. To se nekazí ve smyslu, že by vám ublížilo, pokud bude prošlé. Špatným uchováváním však ztrácí svou chuť. Proto koření uchovávejte mimo dosah přímého světla na suchém a chladném místě. Neměli byste mít kořenky blízko sporáku, neboť teplem koření rychle získává mdlou chuť.
Čerstvé bylinky je také třeba správně skladovat. Můžete je uchovávat v chladničce ve sklenici naplněné asi centimetrem vody. Nebo je můžete zabalit do namočené mokré utěrky a uzavřít v nádobě s víčkem.
Jak uspořádat koření v kuchyni
Jedním z nejlepších způsobů, jak uspořádat sušené koření a bylinky, je zajistit, abyste měli přehled o všem, co máte, a nejen o základu, který používáte každý den. Koření mějte na přehledném místě tak, abyste se dostali i do zadních řad a kořenky dobře popište.
Koření nikdy nenechávejte v sáčcích, ve kterých jste je koupili v obchodě. Ty slouží pouze na převoz. Doma koření přesypte do vzduchotěsné nádoby určené na koření.
Jak poznat, že koření je již za zenitem
Obecně platí, že mleté koření v pohodě vydrží přibližně šest měsíců, zatímco celé si může uchovat svou chuť až pět let. Než však koření vyhodíte, zkuste si ho trochu nasypat na ruku a přivonět. Čím je koření čerstvější, tím je výraznější jeho vůně.
Jak oživit chuť stárnoucího koření
Pokud potřebujete použít koření, které není v nejčerstvějším stavu, zkuste jeho chuť zvýraznit postupným zahřátím a opékáním. Stačí jej nasypat do pánve a na středním ohřevu nasucho restovat 1–3 minuty. Pozor, abyste koření nepřipálili, protože by okamžitě zhořklo. Koření, jako je kmín, skořice a hřebíček, se oživuje nejsnáze.
Zdroj: oxo.com; foto: iStock